«

»

30 miljoen voor verbouwing museum Prinsenhof bizar

museum_prinsenhof_nieuwe_entree_prinsentuin_delft

Nieuwe toegang in Prinsentuin. Oude ingang en poort Agathaplein worden gesloopt.

Het voorstel van Stip wethouder Förster om museum Prinsenhof voor 25 – 30 miljoen euro te verbouwen is een gigantisch bizar plan.

Naast een nieuwe ingang wordt ook intern de inrichting geheel op de schop gegooid.

In december 2016 moest de gemeenteraad met spoed even € 2,2 miljoen bijbetalen om de beveiliging op orde te brengen. Eis voor het lenen van het Straatje van Vermeer.

Die Vermeer tentoonstelling trok 50.000 extra bezoekers. De voorgestelde verbouwing moet het jaarlijkse aantal bezoekers van 85.000 naar 100.000 brengen.   

Die 15.000 extra bezoekers kosten dus ruw geschatte €25 – €30 miljoen. Maar wat heeft de Delftenaar hieraan? Niks. Nog meer bezoekers, nog drukker in de binnenstad. Hotels, restaurants en cafés hebben hier wel baat bij. Laat die het maar betalen dan. Het tegendeel gebeurt nu.prinsenhof_dekking_delft

De bijdrage van cofinanciering €2,5 tot 6 miljoen is erg laag en onzeker. Met de investering stijgen ook de jaarlijkse exploitatielasten met €1,8 tot 2,3 miljoen.

Deze poort met bovenwoning wil architect Merkx slopen. Het is een leugentje omdat het later aangebouwd is.

Deze poort met bovenwoning wil architect Merkx slopen. Het is een leugentje omdat het later aangebouwd is.

De geschatte opbrengst van die extra bezoekers zou voor de stad Delft jaarlijks € 580.000 zijn. Netto een groot negatief rendement. Deze opbrengst is veel te weinig om deze mega-verbouwing te rechtvaardigen. Architect Eveline Merkx dreigde dat haar plan alleen uitgevoerd mocht als haar hele plan gerealiseerd zou worden.

Ik stel dat 15.000 bezoekers/jaar extra ook lukt met de openstelling van de Nieuwe Kerk op zondag. Dat kost een verwaarloosbare fractie van dit budget. De net gerestaureerde Nieuwe Kerk is onze grootste trekpleister met 203.000 bezoekers per jaar (2016).

Het geld zou ook gebruikt kunnen worden voor de aanschaf van een beroemd schilderij of het organiseren van grote tentoonstellingen. Ik stelde een pas op de plaats voor. De ‘verouderde’ organisatie op orde en daarna kijken of een ruimtelijke visie moet worden uitgevoerd. Eerst de basis op orde.

willem_van_oranje_delftDe charme van het museum is juist dat het een authentiek doolhof is. Het enige echt interessante is het kogelgat van Willem van Oranje. De collectie kent in vergelijking met het Mauritshuis in Den Haag en het Boymans van Beuningen in Rotterdam geen topstuk.

Stip wil het museum Prinsenhof eerst helemaal opknappen om het daarna te privatiseren. Afstoten en verkopen. Ik stelde voor om de succesvolle formule van de Rijksmusea te kopiëren. Het gebouw blijft van de gemeente Delft maar de exploitatie kan verzelfstandigd worden. Dat geeft directeur Janelle Moerman van het Prinsenhof de vrije hand voor de exploitatie, exposities en marketing. Zonder bemoeienis van de dorpspolitiek.

Echter het ziet er naar uit dat een grote meerderheid van de gemeenteraad achter dit megalomane  verbouwingsplan van Stip wethouder Förster staat. Er wordt weer €165.000 uitgetrokken om het vervolgtraject verder uit te werken.

Jan Peter de Wit