«

»

GGD ten onrechte tegen bevolkingsonderzoek prostaatkanker

meest_voorkomende_kanker_2017_nederlandDe cijfers over kanker laten in 2017 bij mannen weer een stijging van 1% bij prostaatkanker zien.

Opvallend is ook dat ten opzichte van 2016 (hier) darmkanker van plaats twee (15,5%) in 2017 naar plaats drie (13,3%) is gezakt.

Sinds 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Dat scheelt 2400 sterfgevallen per jaar.

Bij vrouwen wordt ook vanaf 30 jaar een bevolkingsonderzoek via een uitstrijkje gemaakt om baarmoederhalskanker (5,6% komt dat voor) te ontdekken.

Waarom dan niet bij mannen vanaf 55 jaar een bevolkingsonderzoek om het meest voorkomende prostaatkanker (20,5%) vroegtijdig te ontdekken?    GGD Haaglanden directeur Ton van Dijk schrijft in zijn brief dat een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker niet opportuun is.

ggd_haaglanden_advies_2018-prostaatkanker_mannen

De GGD baseert zijn standpunt op achterhaalde feiten. De Prostaat Specifiek Antigeen test is dan niet 100% waterdicht maar dat is ook niet het geval bij de andere bevolkingsonderzoeken naar darm en borstkanker. Ook bij het uitstrijkje is geen 1 op 1 verband bij positief testresultaat. Ook hier moeten verdere onderzoeken uitsluitsel geven.

Nadeel van PSA bloedtest is dat het wel een indicatie is van prostaatkanker, maar dat er geen onderscheid gemaakt kan worden op snel of langzaam of helemaal niet groeiende tumoren. Elke oudere man ontwikkelt uiteindelijk prostaatkanker. Maar dit maakt het juist een sluipmoordenaar.

De GGD baseert zich op uitkomsten van twee grote trials naar het effect van screening die werden uitgevoerd in Europa (ERSPC) en de PLCO in de VS, en waarvan de oorspronkelijke resultaten elkaar leken tegen te spreken.

Maar na heranalyse door Tsodikov van de uitkomsten blijkt dat de resultaten van beide trials opvallend gelijk zijn en dat screening  het risico op sterfte door prostaatkanker met 25 tot 32 procent verlaagt.

Dertig procent verlaging van de 11.683 prostaatkanker gevallen in 2017 scheelt dan 3500 doden per jaar.

Voor mij is duidelijk dat het zinvol is om mannen regelmatig naar prostaatkanker te screenen in een landelijk bevolkingsonderzoek door middel van een PSA meting.

Dat is dan van 55 jaar tot 70 jaar. Dan kan het verloop van de PSA waarde in de gaten gehouden worden. Mannen die het liever niet willen, moeten zich kunnen afmelden voor dit bevolkingsonderzoek.

Jan Peter de Wit


 

reactie GGD op motie Onafhankelijk Delft bevolkingsonderzoek prostaatkanker PSA waarde