«

»

AD Delft: ‘Als ze maar niet denken dat ik hier elke avond met mijn lamp ga staan’

martin_stoelinga_oostpoort_aanlichten

AD Delft door KARL FLIEGER 31 augustus

Martin Stoelinga blijft knokken voor verlichte Oostpoort

De Oostpoort in idyllisch licht. Dat is de wens van Onafhankelijk Delft. Een jaar geleden toonde de Delftse politiek zich solidair met het plan. Maar de toegangspoort tot de stad is nog altijd gehuld in duisternis.

Martin Stoelinga sprong in mei 2017 een gat in de lucht. Zijn voorstel om de Oostpoort aan te lichten werd door de gemeenteraad aangenomen. ,,Een voorstel van Onafhankelijk Delft wordt normaal gesproken automatisch weggestemd, dus we waren helemaal blij”, zegt hij nu, ruim een jaar later. Maar de blijdschap heeft allang plaatsgemaakt voor teleurstelling en lichte frustratie; de Oostpoort is nog steeds niet aangelicht. ,,Ik begrijp niet waarom die afspraak niet is nagekomen.”

Stoelinga zou Stoelinga niet zijn als hij niet met een publiciteitsstuntje zou komen. Gewapend met een moderne stormlamp fietste hij woensdagavond naar de Oostpoort en liet zich daar op sfeervolle wijze vereeuwigen. ,,Mooi he?”, lacht de rebelse politicus, ,,Maar het is niet de bedoeling dat ik hier elke avond ga staan.”

Het idee om een toonaangevend monument als de Oostpoort aan te lichten, kreeg Stoelinga al jaren geleden, tijdens een gesprek met journalist Willem van Altena. Die was op een van zijn culturele reizen beland in steden als Rouen en Lille, die op een heel andere manier kijken naar monumenten. Stoelinga: ,,Willem liet me toen foto’s zien, zo mooi.

En aangezien Delft al jaren zeurt over meer en langer vasthouden van toeristen, leek me dat voor hier ook een goed idee. Als je van de A13 Delft in rijdt, is de Oostpoort het eerste monument dat je ziet. Kom je ’s avonds dan zie je helaas alleen een silhouet… Hebben we zo’n schitterend monument, wat mij betreft het mooiste van Nederland, staat het nog steeds in het donker. Daar snap ik niks van.”

Stoelinga legt de nadruk op ‘nog steeds’. Hij meldt dat burgemeester Van Bijsterveldt zijn plan destijds enthousiast omarmde, nog voordat het in de gemeenteraad ter tafel was gebracht.

Afspraak

,,Ik dacht toen dat het allemaal wel zou lukken, maar er is niks gebeurd. Ja, wethouder Brandligt riep ‘iets’ over een lichtroute door de stad, ook nooit meer wat van gehoord. Als je nou met de hele gemeenteraad afspreekt dat je dit gaat doen en er gebeurt niks, waarom dan nog vergaderen?”

Nu de dagen korter worden, roept Stoelinga b en w op om alsnog in actie te komen. ,,Voor je het weet is het weer Lichtjesavond en staat de Oostpoort nog steeds in het donker. Dat kan toch niet! Als je wel dertig miljoen uit wil geven om het Prinsenhof te verbouwen, wat de meeste Delftenaren helemaal niet zien zitten, waarom dan niet een paar euro’s om de entree van je stad mooi te maken? Het wordt tijd dat dit college eens laat zien dat ze wat in hun mars hebben. Niet alleen zeggen dat ze iets leuk vinden, maar het ook doen. Als er over een maand nog niks is gebeurd, dan ga ik maar weer vragen stellen. Ik word er moe van…”

AD Delft