«

»

AD Delft Smaakmakers: Filterkoffie in Delfts porcelein

ms_keuken_koffie AD DELFT

door : CAREL VAN DER VELDEN

Martin Stoelinga in zijn keuken die niet zou misstaan in een museum over Delfts blauw.

DENK en de PVV doen niet mee aan de verkiezingen in Delft. Over identiteits politiek hoor je daarom (bijna) niemand.

Martin Stoelinga kan dat niet begrijpen. ,,We worden bedreigd door een barbaars geloof.”

De Prinsenhof wil enkele tientallen miljoenen euro’s investeren, onder meer in een expositieruimte voor Delfts blauw. Als goedkoper alternatief zou het museum een bod op de woning en inboedel van Martin Stoelinga kunnen 0verwegen.

Van de versierselen in de keuken tot de tegels in het toilet is het huis van de voorman van Onafhankelijk Delft doordrenkt met het bekendste exportproduct van Delft. Thuis in het Westerkwartier schenkt Stoelinga filterkoffie in een Delftsblauw kopje.

Om te onderstrepen dat de tijd hier lijkt te hebben stilgestaan. Maar aan de keukentafel erkent Stoelinga dat het politieke gevecht tussen behoudzucht en verandering niet geheel aan zijn voordeur voorbij gaat. ,,Bettie (zijn echtgenote, red) wil dat de eikenhouten keukentafel plaatsmaakt voor een kookeiland.

Maar dan kan ik hier niet meer zitten. Terwijl dit zo’n lekker plekje is om te werken en te praten.” De voorman van Onafhankelijk Delft heeft het pleit voorlopig in zijn voordeel beslecht. Wat hem de kans biedt de bijbel, de koran en
zijn autobiografie op tafel te leggen. Waarvan de distributie overigens werd verboden omdat hij een oud-VVD wethouder van corruptie betichtte. ,,Wat ook zo was, maar dat mocht ik niet zeggen.”
De islam is voor de gevestigde orde in Delft een non-issue. Dit in tegenstelling tot Rotterdam, waar de gemoederen hoog oplopen en landelijke televisiezenders in de rij staan om felle debatten over idententiteitspolitiek vast te leggen.

Intolerant
Stoelinga vindt het naïef dat de in zijn ogen kwalijke kanten van de islam in Delft nauwelijks of geen onderwerp van gesprek zijn. ,,Begrijp me goed, ik heb Turken en Marokkanen onder mijn beste vrienden. Ik heb nog geholpen bij
het openen van de eerste shoarmazaak in Delft. De islam is echter een barbaars en intolerant geloof. Meisjes worden onderdrukt en uitgehuwelijkt. Hindoes en boeddhisten respecteren onze cultuur. Moslims niet. Op dat gevaar blijf ik wijzen.”

Delft stond zelfs even bekend als jihadistenhoofdstad, toen meerdere jongeren uit Buitenhof afreisden naar het kalifaat om te vechten voor IS. Nu ze terugkeren, is er volgens Stoelinga maar één oplossing. ,,Opsluiten en hun paspoort afpakken.”

Zijn partij wil er vooral zijn voor de gewone man. En voor ouderen in het bijzonder. ,,Ik ken bijna iedereen in Delft”, zegt Stoelinga.  ,,Weet waar ze wonen en waar ze vandaan komen. Die achtergrond koppel ik binnen Onafhankelijk Delft onder meer aan de grote dossierkennis van Jan Peter de Wit. Hij is het beste raadslid. Die combinatie werkt goed.”

Stoelinga kan bogen op een lange carrière in de voetballerij, de wereld van de muziek, het entertainment en de horeca.

De 74-jarige Delftenaar maakt er geen geheim van dat hij ernstig ziek is. Hij heeft uitgezaaide prostaatkanker. Toch gaat hij door. Uitgerekend tijdens de verkiezingscampagne volgt hij een chemokuur. Als vervelende bijwerking is hij vergeetachtig en maakt hij soms een verwarde indruk. Hij koppelt de campagne
aan een actie voor het houden van een preventief bevolkingsonderzoek naar deze variant binnen de gevreesde ziekte. ,,Voor mij kwam de diagnose te laat. Maar ik ben toch vast van plan de vier jaar als raadslid vol te maken.”

© AD zaterdag 17 maart 2018