«

»

AD Delft: Stoelinga in actie tegen prostaatkanker

stoelinga_in_actie_tegen_prostaatkankerAD DELFT 30 oktober 2017
Martin Stoelinga heeft in de gemeenteraad een opvallende oproep gedaan. De fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft pleit ervoor dat mannen boven de vijftig zich regelmatig laten testen op
prostaatkanker.

Stoelinga is zelf door de ziekte getroffen. ,,Prostaatkanker is een sluipmoordenaar die ontzettend veel mannen treft. Ook al sterf je
ergens anders aan, dan is bijna altijd prostaatkanker al aanwezig.

Deze kanker ontwikkelt zich meestal traag. Maar soms gaan de uitzaaiingen snel en dan ben je te laat. Dat is nergens voor nodig.

“Stoelinga vindt dat veel meer mannen zich bewust moeten worden van het risico op prostaatkanker, ook als niets erop wijst dat ze de ziekte onder de leden hebben.


,,Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat een controle na je vijftigste wel degelijk zin heeft. Door het meten van de PSA-waarde kan het risico ingeschat worden. Is het te hoog dan kan zo iemand in de gaten gehouden worden. Een vroege screening helpt om het aantal prostaatkankerdoden te voorkomen. Helaas heb ik nooit een screening gehad.”

,,We worden met zijn allen steeds ouder”, zegt Stoelinga, ,,dus komt prostaatkanker ook steeds vaker voor”.

Ik zou willen dat alle gemeenteraden van Nederland hun mensen oproepen om bewuster met de risico’s om te gaan. Bij Eberhard van der Laan is het ook met prostaatkanker begonnen. We rouwen nu allemaal om hem. Maar laten we er ook lessen uit trekken.
“Voor je het weet, is het te laat en dan zit je met de gebakken peren.”