«

»

Begroting 2016….De PvdA is nog steeds de Baas in Delft

Kent u deze man? Waarschijnlijk niet. Maar dit is PvdA fractievoorzitter Ernst Damen.

Kent u deze man? Waarschijnlijk niet. Maar dit is PvdA fractievoorzitter Ernst Damen. De machtigste man van politiek Delft.

De PvdA heeft nog maar vier zeteltjes over van de veertien die ze in 1998 hadden. Desondanks is op de achtergrond de PvdA fractievoorzitter Ernst Damen nog steeds de machtigste man in heel politiek Delft.

De PvdA deed bij de begrotingsbehandeling 2016 een dringende oproep aan de oppositie om de begroting van de PvdA, GL, D66, Stip en VVD te steunen.

Het was een historisch zeer belangrijke begroting. De Delftenaren werden namelijk een absurd hoge OZB stijging van 9,1% en woonlasten verhoging van €43 opgedrongen.

En ook werd de betalingsverplichting aan de bouw van de spoortunnel (€32 miljoen) geactiveerd met een hypotheek die in de komende 80 jaar wordt afgelost.

Waarom is het zo belangrijk om steun van de oppositie te krijgen voor deze meest asociale Begroting aller tijden?

Heel simpel. Dan kan het PvdA college ongestoord aan de macht blijven. Geen kortdurende Artikel 12 uitkering aanvragen bij het Rijk voor onze mega schulden van een half miljard. Maar de Delftenaar (die iets heeft opgebouwd) decennia lang uitpersen. Allemaal voor macht voor de salonsocialisten. De Delftenaar wordt stelselmatig armer gemaakt en de voorzieningen worden gesloten en de panden verkocht. En dat minimaal voor de komende tien jaar.

En zelf had de PvdA fractie geen enkele motie of amendement. Slikken of stikken. De PvdA bepaalt al 17 jaar wie wel of niet in het college komt. De verkiezingen zijn enkel ‘brood en spelen’ voor het Delftse klootjesvolk. Het college is al ruimschoots voor de verkiezingen geregeld.

De PvdA speelt het CDA en VVD tegen elkaar uit. Vorige keer het  CDA erin (Junius) en nu VVD (Harpe) erin. Nu maakt Damen al openbaar ruzie met de VVD zodat ze de VVD in 2018 kunnen dumpen. Die nieuwkomer in het college krijgt altijd de portefeuille met de meeste lijken in de kast. (Spoorzone, Stadskantoor, Sebastiaansbrug en gebiedsontwikkeling). De PvdA heeft de feest en sport portefeuille.

De meerderheid van de oppositie knipt en buigt voor grote baas Ernst Damen. Daarom stemden de CDA, ChristenUnie en Stadsbelangen marionetten voor de Begroting 2016.

De SP kwam met een complimenteuze Alternatieve Begroting waarin ze enkel 0,3% aan geld verschoven. De SP is het voor 99, 97% met deze Begroting 2016 eens. Het hele begrotingsdebat laat de PvdA de constructieve oppositie aanklooien om wat kruimeltjes te scoren. Maar aan het eind klapt Damen zijn onderdanen in het gareel. Het is mooi geweest. Er moet gestemd worden. En ja hoor De PvdA kan weer door.

De enige partij die de PvdA niet op de knieën krijgt is Onafhankelijk Delft. Die partij wordt stelselmatig door de PvdA gekleineerd en getreiterd.  De democratie in Delft is morsdood zolang de PvdA in het college zit.

Mijn god, mijn god, heb medelijden met dit arme Delft.

Jan Peter de Wit