«

»

Brugwachtershuisje Hambrug ten prooi slopershamer

Foto: Peter van der Kruk/WikiDelft

Foto: Peter van der Kruk/WikiDelft

GroenLinks wethouder Stephan Brandligt begon heel hypocriet met mijn motie tot behoud van het brugwachtershuisje Hambrug sympathiek te noemen.

Daarna noemde hij twee vergezochte oncontroleerbare argumenten om het huisje te slopen.

GroenLinks heeft de mond vol van duurzaamheid maar dat geldt in Delft zeker niet voor cultuur historische monumenten.

Groenlinks wethouder Stephan Brandligt

Groenlinks wethouder Stephan Brandligt

Wethouder Brandlight zei dat het al één jaar leeg stond en dat in dit jaar geen initiatieven gekomen waren waarvan het college zegt ‘dit is geweldig, dit is een toevoeging van de stad’.

En : “als je gaat trekken aan de stad van heeft iemand nog een idee dan krijg je niet die ideeën die iemand uit verlangen wil realiseren”.

Hierop kan ik alleen maar zeggen dat niet iedereen in delft en omstreken in de gaten zal hebben dat dit brugwachtershuisje leeg stond.

Een openbare aanbieding heeft een veel groter bereik. GroenLinks wil alleen blijkbaar alles in hun college achterkamer regelen voor hun vriendjes in de stad.

Oog-op-Delft-Hambrug-1-_DSC9201Brandligt (GL) had ook een praktisch argument. Kabels van waterleidingen, elektriciteit en gas voor het huisje zijn aangesloten op het deel dat in beheer is van de Provincie.

Brandligt : “Als we het zouden willen verhuren dan zouden we ook toegang moeten krijgen tot die aansluitingen. Als je dat wilt regelen dan ga je een traject in , wie is aansprakelijk als er wat gaat gebeuren bij calamiteiten. Het loont de moeite niet om dat allemaal te gaan regelen”

Een erg vergezocht argument want je kan er gewoon meters tussen laten plaatsen en dit verrekenen. Risico’s (brand) kan je gewoon laten verzekeren. Dan zou niemand meer wat kunnen verhuren.

De coalitie vormde weer één blok. Motie OD verworpen. De voltallige oppositie (OD, SBD, CDA, CU, SP, fvk) stemde voor onderstaande motie om het brugwachtershuisje openbaar bij een makelaar te huur te zetten.

Op de website www.indebuurt.nl/delft staat een enquête. 82% heeft voor het behouden van het Hambrughuisje gestemd. hambrughuisje_stemmen_delft

Er is een leuk verhaal in het AD Delft van 19 feb. 2016 geschreven over het Hambrughuisje “Geen dag is hetzelfde bij de brug”

Jan Peter de Wit


Motie “brugwachtershuisje Hambrug”
De gemeenteraad in vergadering bijeen op 23 februari 2017 in het mooie Stadhuis aan de Markt;
behorende bij agendapunt
“Brief van het college inzake memo brugwachtershuisje Hambrug”

Constaterende dat,
– er geen vastgesteld sloopbeleid is bij het overbodig worden van gemeentelijk vastgoed;
– het college nagelaten heeft de raad actief te informeren over de voorgenomen sloop van het brugwachtershuisje Hambrug.

Overwegende dat,
– brugwachtershuisjes cultureel erfgoed zijn uit de tijd dat iedere brug zijn eigen brugwachter had en de brug  bediende
– volgens het college er geen kopers zijn maar wel meerdere huurders belangstelling hebben getoond
– volgens het college het beleid is om overbodig vastgoed te verkopen
– het college bij gemeentekantoor Westlandseweg 40 stelde dat verkoop vanuit een verhuurde status veel kansrijker is
.
Draagt derhalve het college op om het brugwachtershuisje Hambrug niet te slopen maar eerst voor een periode van één halfjaar per openbare advertentie (bij een makelaar) voor een minimaal kostendekkend tarief te huur aan te bieden en de raad daarna te informeren over de mogelijkheden.
en gaat over tot de orde van de dag.
Onafhankelijk Delft,  Jan Peter de Wit