«

»

Burgemeester Junius heeft geleerd van fouten burgemeester Verkerk

CDA onderonje tussen CDA burgemeester Junius en CDA commissaris van de koning Jaap Smit

CDA onderonsje tussen CDA burgemeester Junius en CDA commissaris van de koning Jaap Smit. Toeval?

Burgemeester Bas Verkerk was zo stom om te denken dat verborgen bleef dat zijn stiekeme wachtgeld uit Den Haag (€46.523) tijdens zijn burgemeesterschap verborgen bleef. Lees HIER

Ex wethouder Junius (CDA) is per 14 september in Hellevoetsluis als burgemeester benoemd. GroenLinks wethouder  Bolten deed het voor. Alleen kwamen ze er in Steenbergen snel achter dat ze een “kat in de zak” binnengehaald hadden.

Bij ons staat Junius bekend als onopvallend raadslid en wethouder. Nou ja, aan haar lijst van zeven mislukkingen kunnen we er nog één toevoegen. Onlangs werd bekend dat Lijm & Cultuur tijdens haar wethouderschap een schuld van €1,5 miljoen had kunnen opbouwen.

Partij politieke benoemingen leveren veelal kwalitatief slechte burgemeesters op. Slechte bestuurders worden naar het platteland “weggepromoveerd”. Enige hetgeen Junius in haar ondankbare ontslagbrief vermeldde was dat ze geen uitbetaling van het resterende wachtgeld wenste. Hèh, en dat van de partij van wormen en maden.

Tot nu toe (sinds mei 2014) streek CDA raadslid Milène Junius aan wachtgeld en raadsvergoeding ongeveer €132.000 in totaal op. Die CDA zakkenvullerij stopt gelukkig.

Uit beantwoording vragen: de gemeente Hellevoetsluis heeft iets minder dan 40.000 inwoners. Dit betekent dat mevrouw Junius als burgemeester een salaris gaat ontvangen van euro 7.554,31 bruto per maand. Als wethouder van Delft genoot zij een salaris van euro 7.833,29 bruto per maand. Dit betekent dat mevrouw Junius vanaf 17 september 2015 (tot uiterlijk 16 juli 2017) nog aanspraak heeft op een APPA-uitkering ten laste van de gemeente Delft van euro 278,98 bruto per maand (7.833,29 minus 7.554,31).  Dat is in totaal ongeveer €6000.

Nou geweldig deze aalmoes. Dit is geen hoogstaande CDA moraal maar gedaan uit de wetenschap dat ik het toch wel had uitgezocht.

Aan de re-integratie van ex wethouder Junius zaten echter ook nog wat kosten vast. Loyalis voert voor de gemeente Delft de APPA-uitkering uit. Hiervoor worden vaste tarieven in rekening gebracht. Deze tarieven bedragen:
1. toekenning/overname en betaling uitkeringen: éénmalig euro 255 en jaarlijks euro 490
2. Kosten verbonden aan re-integratietraject: euro 13.750 (in totaal).

De landelijke partij politici zorgen goed voor elkaar.

Jan Peter de Wit