«

»

BZK: Wet Normering Topinkomen geldt niet voor OBS directeur Hermans

bzk_melding_wnt_obs_hermans_delftVandaag antwoord (hier) gekregen op mijn burgermelding dat de Delftse Spoorzone OBS directeur Isidoor Hermans voor het derde jaar op rij €210.000 per jaar krijgt als ingehuurde ZZP manager.

Het topinkomen van Isidoor Hermans valt volgens BZK niet onder de WNT (Wet Normering Topinkomens) omdat Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone (OBS) een BV is.

Een BV is een uitsluitingsgrond genoemd in artikel 1.3 onder c in de WNT.

Hoewel de gemeente Delft enig aandeelhouder is van OBS BV en bestuurlijk 100% verantwoordelijk is geldt de WNT niet.

OBS is uitvoerder maar heeft de miljoenen subsidies zelf nooit ontvangen. Dat geldt wel voor Delft.

De hele constructie van het OBS bv is in 2006 door GroenLinks wethouder Rik Grashoff verzonnen om directe democratische controle door de gemeenteraad uit te schakelen. Bijgevolg kan de directeur ook een exorbitant salaris ontvangen. Het is wel allemaal 100% overheidsgeld.

De hele WNT is een wassen neus. Eerder viel me al op dat er overgangstermijnen van maximaal 7 jaar golden.  En nu dit weer. Er is nu een heilige mantra gangbaar om alle overheidsdiensten “op afstand” te zetten en te privatiseren. De gemeente (ambtenaren) feitelijk opheffen. Ik ben daar steeds sterker tegenstander van.

In die zogenaamde “ondernemingen” kunnen de directeuren en management hun zakken vullen met gouden salarissen.  De WNT is een waardeloze krachteloze wet om dat tegen te gaan.

Voor ambtenaren in loondienst van de gemeente hebben we de Krul-norm ingevoerd. Niemand mag meer verdienen dan de gemeentesecretaris (€ 142.000). Dat zouden we kunnen uitbreiden met ingehuurde externen, interims, zzp’ers en directeuren van verbonden Delftse partijen.

Jan Peter de Wit

obs_bdo_wnt_delft