«

»

Naïef College doet niks voor extra beveiliging kernreactor

kernreactor_delft_open_deur

Hek staat uitnodigend open voor terroristen. Binnen 50m zit je bij de deur naar de koepel.

Uit de antwoorden van het college HIER blijkt dat ze niet bij de minister van Veiligheid en Justitie aankloppen voor extra veiligheidsmaatregelen door de toegenomen terreurdreiging.

Ik had om bewapend toezicht gevraagd nadat ik zag dat iedereen, door het geopende hek, ongehinderd naar de ingang (gewone luchtsluis) van de koepel kon lopen.

Het college antwoordt nu dat het openstaan van het hek geen enkel probleem is voor de beveiliging. Dat is in tegenstelling tot die andere Kernreactor in Borsele waar de politie wel de opdroeg (hier) de poorten te sluiten.

Het college laat zich te makkelijk afschepen door een “oude brief” uit april 2016 van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Maar sindsdien is IS in Syrië de strijd onafwendbaar aan het verliezen.

IS heeft nu voor een andere strategie gekozen om de westerse ongelovigen te treffen door, in een soort wanhoopsoffensief van aanslagen. Wraak nemen op de Europese strijdkrachten, waaronder NL, die in Syrië en Irak hun Kalifaat plat bombarderen.

IS heeft grote getallen jihadstrijders naar Europa gestuurd om aanslagen te plegen. Vaak vermomd als asielzoekers of gewone terugkeerders. Bij IS zaten zeker 30.000 buitenlandse jihadisten. Dick Schoof de coördinator terrorisme heeft onlangs toegegeven dat onder de asielzoekers ook jihadstrijders zitten. Om nog maar niet van eenzame wolven te spreken die zich hier momenteel aangesproken voelen de meest gruwelijke aanslagen te plegen.

Ondanks het pochen met Internationale, Europese en vele lokale veiligheidsprotocollen stond het toegangshek wel gewoon wagenwijd open. Dat schept geen enkel vertrouwen in de juiste naleving van die protocollen.

Daarom vind ik nog steeds dat er een oproep moet uitgaan van Delft naar de minister en de Tweede Kamer voor bewapende beveiliging bij onze Kernreactor. VVD Minister Schultz van Haegen lijkt pas in actie te komen wanneer het kalf verdronken is. In tegenstelling tot Schiphol waar wel langere tijd grootschalige bewapende controles gehouden worden.

Ik zal via een motie proberen om via de gemeenteraad het college opdracht te geven er bij de coördinator terrorismebestrijding op aan te dringen dat er hardere maatregelen nodig zijn om islamitische terroristen tegen te houden.

Jan Peter de Wit