«

»

De roemloze val van VVD burgemeester Bas Verkerk

sprookje_is_uit_voor_burgemeester_bas_verkerkBas Verkerk kwam met een enorme geheime interne ruzie en vertrekt nu op dezelfde wijze.

Al anderhalf jaar geleden lieten alle fractievoorzitters burgemeester Bas Verkerk als een baksteen vallen. Uiteraard in het geheim. Het was tijdens het gewone jaarlijkse voortgangsgesprek van de fractievoorzitters met Verkerk.

Het initiatief van de “val” kwam van D66 en de PvdA. Maar het gemene was dat het al snel ‘uitlekte’ naar het AD. Verkerk moest zijn unanieme ontslag op aanstaande voet in de krant lezen.

Hij kon niet anders dan zeggen dat hij geen derde ambtstermijn ambieerde. Wat een lafhartige Brutus streek hadden zijn coalitiegenoten hem geflikt. Vorige week kwam pas de aap uit de mouw. Verkerk was pislink op zijn zogenaamde vrienden.

Dat Verkerk van mij en Stoelinga kon gaan, dat wist hij al jaren. Maar van de andere partijen kreeg hij elf jaar lang lof over zijn functioneren.

Het maakte hun niet uit dat hij pas na twee jaar in Delft kwam wonen, 86 bijbanen had, exorbitante taxirekeningen had, zijn duistere EU Brussel zetel, zinloze snoepreizen, een mislukte verzwegen sollicitatie bij de Rekenkamer had, de Gondelaffaire voor €320.000 afkocht aan Leefbaar voorman Stoelinga en stiekem zes jaar zijn zakken aanvulde met Haags wachtgeld.

Met Verkerk had Delft het Haagse paard van Troje binnengehaald. In feite was er verlengd Haags bestuur in Delft. In het obscure Haagse borrelgenootschap ‘Le Cercle Cigogne’ werden de deals gesloten. Zo ook het nep herstelplan “Delft, Parel in de Randstad” van Deetman.

Verkerk knipte en boog als een lakei voor de Haagse burgemeesters Wim Deetman en Jozias van Aartsen. Dus van mij verdient Verkerk geen ereburgerschap van Delft maar wel van Den Haag. Verkerk liet Delft financieel kapot gaan aan Linkse ego’s met grootheidswaanzin. Viersporige treintunnel versnel plannen en een overbodig patserig peperduur nieuw Stadskantoor.

De VVD heeft Bas Verkerk blijkbaar als een baksteen laten vallen. Verkerk zegt dat hij zich nu pas gaat oriënteren. Beetje laat. Iedereen weet dat je beter uit een werkende situatie kan vertrekken. Verkerk gaat vast wraak nemen op de gemene Delftse raad door langdurig wachtgeld te gaan trekken.

galerij_burgemeesters_delftVerkerk wordt binnenkort wel bijgespijkerd in de galerij van Delftse burgemeesters. Bas was meer ambtenaar dan politicus. Liever op de achtergrond, visieloos en de uitstraling van een plumpudding.

Het saaie voortkabbelende verstandshuwelijk tussen Bas Verkerk en Delft is plots uit elkaar geknald. Het sprookje is uit.

Jan Peter de Wit