«

»

De Telegraaf: Bankroet stad onder de loep

logo_de_telegraafTelegraaf 13 0\oktober door Marieke van Essen

Delft moet een begeleidingscommissie voor de gemeenteraad krijgen en gaan samenwerken met andere gemeenten die bezig zijn met grootschalige projecten.

Vooral veel wijzen naar elkaar

Deze aanbevelingen doet oud-wethouder Milène Junius (CDA), huidig burgemeester van Hellevoetsluis, naar aanleiding van het financiële geklungel met de Delftse Spoorzone, de Sebastiaansbrug en de Harnaschpolder.

Hellevoet burgemeester Milène Junius (CDA)

Hellevoet burgemeester Milène Junius (CDA)

Oud-wethouders, bestuurders en raadsleden moeten dezer dagen in het openbaar met de billen bloot als het gaat om de vraag hoe drie grote projecten konden leiden tot het bankroet van de prinsenstad. Al zijn het voor Junius vooral haar voorgangers en anderen die de oorzaak zijn van de puinhoop, zo werd gisteren tijdens het openbare interview in het stadhuis duidelijk.

Hoewel het onder Junius’ verantwoordelijkheid kon gebeuren dat Delft maximaal zes miljoen euro in de nieuwe Sebastiaansbrug pompt en de provincie een fooi van een half miljoen euro bijlegt, herhaalde ze meerdere malen dat het ‘een gezamenlijk besluit van college en gemeenteraad’ was geweest. Een antwoord op de vraag welke rol zij had gespeeld, kwam er niet.

Overigens is diezelfde gemeenteraad niet altijd even goed geïnformeerd, zo benadrukte raadslid Jan Peter de Wit (Onafhankelijk Delft) eerder deze week.

„Er wordt in Delft te veel geheim gehouden. Veel raadsleden zagen bij een groot project als de Spoorzone door de bomen het bos niet meer”, aldus De Wit die stelt dat de grootheidswaanzin van GroenLinks de basis is geweest van het miljoenenverlies bij de Spoortunnel.