«

»

DEETMAN je snapt er geen reet van

deetman_je_snapt_er_geen_reet_van

1986 demonstratie tegen de invoering door minister Deetman (CDA) van de studiefinanciering door studenten.

Ik heb toen nog tegen onderwijs minister Deetman geprotesteerd. Ja, toen gingen studenten nog de barricaden op. Iedereen weet nu dat studenten zich in grote rentedragende schulden moeten steken als ze studeren. Slaven voor de overheid. Met dank aan Deetman.

Het advies van Deetman dat de TU Delft de toekomst is voor de gemeente Delft is zo bezien hypocriet. Deetman komt met een platgetreden oude meuk verhaal van Delft Kennisstad en de vijfde bestuurslaag de Metropool regio. Hiermee komt Delft nooit uit het schuldenravijn. Dit zijn geen verdienmodellen. Kennis is universeel.

Beide adviezen zijn doormodderen op vergane 20e eeuw gedachten. Er is momenteel een automatiseringsrevolutie gaande. Ook in het onderwijs. Deetman snapt hier geen reet van.

De TU geeft straks alleen nog digitale colleges. Ze zijn daar al mee begonnen Collegerama. Studenten of professoren hoeven helemaal niet meer in Delft te wonen. Academisch onderwijs wordt geautomatiseerd en geglobaliseerd. MIT Cambridge Harvard gaf het voorbeeld.

wet_van_mooreDe wet van Moore Deetman. Ga eens naar futuroloog Wim de Ridder luisteren. Elke twee jaar verdubbeld de processorsnelheid. Alles wordt geautomatiseerd. Dat weet zelfs ik als vrachtwagenchauffeur in de R’damse havens. Hele haventerminals zonder personeel.

En dan die kafkaiaanse Metropool regio. Raadsleden, wethouders en burgenmeestertjes die avonden vollullen met haarkloverij over de reglementen. De Metropool regio kost alleen maar geld en levert niks op.

Politieke bestuurders kunnen alleen maar geld van anderen uitgeven. Er zou een open platform moeten komen van bedrijven, universiteiten en wethouders economie. Brainstormen op basis van gelijkheid. Maar Deetman blijft hangen in het oude.

Delft moet meer inkomsten krijgen. Deetman denkt dat het verdeelmodel van het rijk de oplossing is. Nee,natuurlijk niet man, want een euro kan je maar één keer uitgeven. Zijn ook marginale wijzigingen. Hier onsje erbij, daar onsje eraf.

De echte oplossing is dat Delft moet groeien. Meer belastingbetalers die onze voorzieningen gebruiken. Betalen voor voorzieningen. De gemeente verleent enkel nog diensten voor burgers. Geen linkse hobby’s meer. Delft-Noord, Emerald en Den Hoorn inlijven. Daar wonen de OZB betalers. Maar die zullen dat nooit vrijwillig doen met onze hoogste woonlasten van NL.

Ik zie niks bruikbaars in het rapport Deetman. Paus Franciscus benoemde 15 zonden waaraan zijn kardinalen leden. Deetman is zo bezien een groot zondaar.

Jan Peter de Wit
.