«

»

Delft’s Vermeer-tje kansloos in Jeroen Bosch500 jaar

jeroen_bosch_jaar_2016De timing van onze drie maanden dat het Straatje van Vermeer in het Prinsenhof hangt is allerbelabberds.

In Den Bosch is het hele jaar 2016 de mega grote tentoonstelling van de duivelskunstenaar Jeroen Bosch. Die overleed in 1516, 500 jaar geleden.

Er hangen 20 van zijn schilderijen en 19 tekeningen vanuit heel de wereld verzameld. Die tentoonstelling kost €26 miljoen. Er worden 1 miljoen extra bezoekers verwacht.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch betaalde daarvan €8 miljoen en heeft nog eens €3 miljoen extra voor flankerend beleid uitgetrokken. Lees HIER. Maar in Den Bosch zwemmen ze zeker in het geld.  Ze wilden in 2016 ook nog de start van de Giro Italië.

Vlnr. directeur museum Prinsenhof, Stip wethouder Ferrie Förster en het Straatje van Vermeer.

Vlnr. directeur museum Prinsenhof, Stip wethouder Ferrie Förster en het Straatje van Vermeer.

Daarbij vergeleken is ons Straatje van Vermeer tentoonstelling maar een sneue bedoeling. De totaal drie miljoen euro wordt hoofdzakelijk voor de beveilingingsverbouwing uitgetrokken. Het college verwacht maar 40.000 toeristen extra.

Ik heb in mijn omgeving nog niemand gehoord die staat te popelen om dat Straatje van Vermeer te gaan bekijken. De sponsors zijn ook nog steeds onbekend.

Zal wel weer Fonds 1818 zijn waar voormalig Stip wethouder Lian Merkx bestuurslid is. Maar de Provincie of het Rijk zullen wel de hand op de knip houden. Stel je voor dat deze aasgieren wat terug doen voor de spoortunnel.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het meer zelfpromotie is van Stip wethouder Förster en directeur Patrick van Mil van het Prinsenhof. Directeur Van Mil is als voormalig NCRV presentator van ondermeer Rondom Tien wel een iemand die graag van aandacht houdt. Ze zijn beide gewend om over de rug van de belastingbetaler “mooie” dingen te doen.

We gaan nog horen of de sponsoring van het schamele bedrag van €400.000 genoeg oplevert. Zo niet dan leent dit Linkse college (PvdA, GL, Stip, D66 en bijzit VVD) gewoon weer extra knaken bij hun vriendjes van de Rabobank.

Jan Peter de Wit