«

»

Delftse referendum verordening met DigiD gemoderniseerd

delft_referendum_aanvraag_ondersteunen_digidDe vorige raadvergadering heeft OD voor elkaar gekregen dat mensen via DigiD een referendum aanvraag kunnen ondersteunen.

Daar ben ik erg blij mee want alle communicatie met de overheid gaat tegenwoordig digitaal. Toch is ook de optie van papier in stand gebleven.

In 1952 werd in Delft en Bolsward het eerste Nederlandse referendum gehouden over Europa. Wat dat betreft heeft Delft wel wat hoog te houden.

Alleen de Delftse VVD is vel tegen het referendum. Hun aanval om de referendumverordening af te schaffen kwam als een boemerang terug.       

Zonder dat de VVD het door had, is de referendum verordening gemoderniseerd. De ondersteuningsdrempel (4000 Deltenaren) is gelijk gebleven maar het zal voortaan wel digitaal kunnen. Concreet hoeven mensen de deur niet meer uit naar de gemeentebalie. Vanachter PC of smartphone. Dat is de toekomst.

Het betoog van de VVD dat een referendum de democratie uitholt is een bewijs voor zelfvoldane arrogantie van autoritaire onfeilbare machthebbers. De VVD voert al vijf jaar de politieke integriteits-index aan van de meeste schandalen van misbruik en manipulatie.

De VVD holt zelf de democratie uit met hun leugens, bedrog en vriendjespolitiek. Gelukkig bestaat er dan nog zoiets als een noodrem waarin burgers besluiten van de gemeenteraad kunnen tegenhouden. In Delft is enkel een raadgevend referendum. De beslissing blijft bij de gemeenteraad.

Toch is de VVD in Delft pagus voor de stem van de burger. De VVD wil kiezers één keer in de vier jaar laten spreken en daarna moeten ze vooral langs de zijlijn blijven staan met hun ‘boe ‘roepen. De VVD stond weer eens moederziel alleen in hun trieste betoog van een partij met een D in de naam.

Straks hoor je na de verkiezingen de VVD weer zeggen “De kiezer heeft altijd gelijk”. Als er zetels gewonnen of verloren zijn. Nu zegt de VVD dat het veel te moeilijk is voor de burgers om één enkele referendum vraagstelling te begrijpen. Dus tussentijds naar de mening van de burger gevraagd zegt de VVD eigenlijk “De kiezer is te stom”.

Wij bedanken D66, GL, SBD, SP en ChristenUnie voor hun steun aan de motie. Onafhankelijk Delft zal referenda altijd zo veel mogelijk ondersteunen daar wij dit de Parel van de Democratie vinden.

Jan Peter de Wit