«

»

DOZ : Dertien Delftse Jihadisten

Screenshot Volkskrant artikel ; Ze gingen in drie golven, zijn man en vaak van Marokkaanse afkomst: dit zijn de jihadgangers

Screenshot Volkskrant artikel ; Ze gingen in drie golven, zijn man en vaak van Marokkaanse afkomst: dit zijn de jihadgangers

Delfft op zondag , Jesper Neeleman 8 juli 2017

DELFT – Dertien van de in totaal 163 Nederlandse Jihad-gangers, waarvan de woonplaats bekend is, komen uit Delft. Alleen vanuit Den Haag (32) en Zoetermeer (15) reisden meer Jihadisten richting het strijdgebied.

Eén Jihadist komt uit Pijnacker-Nootdorp. Deze cijfers werden woensdag gepubliceerd in een artikel in de Volkskrant. Onderzoeker Reinier Bergema bracht de Nederlandse jihadgangers in kaart en deelde zijn conclusies in de Volkskrant.   

Hij concludeerde dat het vooral twintigers zijn, veelal van Marokkaanse afkomst. Van de Jihadisten waarvan de afkomst bekend is, heeft bijna 46 procent een Marokkaanse achtergrond. Verder valt op dat er veel bekeerlingen tussen de Jihadisten zit: 17 procent. Volgens Bergema zijn dat zeven keer zoveel bekeerlingen als in de hele Nederlandse gemeenschap.

De Syriëgangers komen vooral uit stedelijke gebieden, met name de randstad. ‘De eerste Syriëgangers uit Den Haag, Zoetermeer en Delft kenden elkaar van actiegroepen als Street Dawa en Behin Bars. Ze gingen naar hetzelfde gebedshuis, de Al Qibla-moskee in Zoetermeer’, schrijft De Volkskrant.

Dat zoveel Jihadisten uit Delft komen, heeft er wel voor gezorgd dat Delft van de Overheid 750.000 euro heeft gekregen, weet Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft.

Drie jaar lang wordt hiervan 250.000 euro besteed om te voorkomen dat nog meer Delftenaren uitreizen. “Een fors bedrag, maar wat er precies met dit geld gebeurt, daar hoor je niets over”, zegt De Wit. “Het is helemaal uit het zicht. Zo lang er niets gebeurt gaat het goed, maar ik vraag me af of het geld wel goed wordt besteed. Ik heb er nog nooit een nota of evaluatie van gezien, terwijl transparantie in dit geval juist belangrijk is.”