«

»

EGO’s IN DE POLITIEK MAAR OOK DAARBUITEN, VALLEN VAN HUN VOETSTUK

Meer en meer vallen de grote ego’s van hun zelf geplaatste voetstuk. Dat dit niet alleen in de landelijke politiek zo is, mag wel duidelijk zijn!  Ook in het bedrijfsleven is dit aan de orde van de dag en op kleinere schaal in groepen van mensen.

Laatst las ik een twitter over narcisme, Dat vond ik al heel bijzonder omdat ik van sommige mensen helemaal niet verwacht dat had dat zij dat woord kennen, laat staan zich met de betekenis ervan bezig houden.

Er viel ook niet uit op te maken of het nu over de persoon zelf ging die het twitterde. Feit blijft dat Narcisme vaak een soort vieze bijsmaak heeft. Dat komt mij in deze heel goed uit, omdat ik door dit berichtje een nog viezere bijsmaak kreeg. De gondel mag dan voor velen afgehandeld zijn, maar wij zijn diegenen die ons te na gekomen zijn in de loop der jaren nog niet vergeten. Vergeven zullen wij altijd, omdat we het over mensen hebben die soms onder invloed zijn van bijvoorbeeld een druk gezin, stress, ziekte, sterfgeval storing of wat dan ook. Ook daar houden wij bij onze partij natuurlijk rekening mee. Mensen blijven mensen met al hun goede en slechte kanten.

Nu ten tijde van deze grove bezuinigingen komen heel wat mensen met psychische problemen in de knel. Wij moeten voor hen in de bres springen. In Delft lopen erg veel mensen met psychische aandoeningen de hele dag op straat, vallen bewoners en toeristen lastig met bedelverzoeken. Ik heb een gesprek met een van hen gehad, een vrouw, T. R.. Ik ontmoette haar in de Borneostraat. Zij vertelde mij dat het helemaal fout gaat aflopen met de mensen die psychiatrische zorg nodig hebben en deze niet meer krijgen sinds de hoge bijdrage die zij bij moeten betalen. Omdat zij dit niet kunnen, gaan zij niet meer naar hun psychiater.

Zij was volkomen vol van zichzelf en somde op, wat zij in het verleden allemaal had gedaan dat mensen haar fantastisch vonden. Dat zij een eigen huis had gehad en een dure auto.. iedereen sinds die tijd tegen haar opkeek, Mensen haar belden dat zij haar alleen wilden spreken en nodig hadden… het leek bijna op zelfverheerlijking. Maar probeerde ik voorzichtig..hoe is het dan zover gekomen dat je op straat leeft…niets meer hebt ..Hoe heeft het zo mis kunnen gaan? Zij keek mij nogal glazig aan….. dat wist zij eigenlijk niet meer.. zachtjes hoorde ik het woordje drugs…

Ohh harddrugs zei ik…coke,speed, heroine, dat soort ellende…

Nee vertelde zij, ik was verslaafd aan het feit dat mensen tegen mij op moesten kijken omdat ik mezelf zo geweldig vond. Daar was ik op het laatst de hele dag mee bezig en niet met mijn werk. Ik ben ziek geworden in mijn hoofd door die behoefte…. en zij huilde dat zij heel goed in de spiegel had gekeken…en zag dat het niet was wat zij al die tijd gezien had…toen is zij ingestort….

Ja het kan in je leven heel fout aflopen, hoogmoed komt voor de val is het spreekwoord. Bah wat een rot spreekwoord!!!

Jolanda Gaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>