«

»

Falende onderzoekscommissie 3 Grote Projecten

Raadszaal Delft waar de intervieuws van de zogenaamde onderzoekscommissie grote projecten gehouden worden.

Raadszaal Delft waar de interviews van de zogenaamde onderzoekscommissie grote projecten gehouden worden.

Gisteren was ik dan om 13 uur aan de beurt op uitnodiging van de onderzoekscommissie Grote Projecten. Spoorzone/Stadskantoor, nieuwbouwwijk Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug. Zier video Hier

Achteraf dacht ik wat een slappe vertoning van de drie onderzoekscommissieleden. Voorzitter Frank van Vliet (GL), Ineke van Geenen (CDA) en Erwin van Beurden (Stip).

Ik kreeg dezelfde vragen als mijn voorgangers en die waren nogal sturend naar het eind resultaat. Er moeten lessen getrokken worden uit het verleden en daarvoor moet een regeling risicovolle projecten komen.

Ik kon gewoon praten als brugmans. De commissieleden hadden nauwelijks inhoudelijke inbreng en de vragen waren abstract en erg algemeen.

Dit hele zogenaamde onderzoek is een farce. Zonde van 81.000 euro. Zeker nu initiator SP raadslid Bongers er ineens de brui aan heeft gegeven. Maar volgens SP fractievoorzitter Lieke van Rossum vindt zestiger Bongers het nu tijd om met ‘politiek’ pensioen te gaan. Ik was voor een echte Raadsenquête onder ede en terugkijkend wie verantwoordelijk zijn voor de mega mislukkingen en verleizen. Een afreken onderzoek. Dit leek meer op een hoorzitting of talkshow.

Er wordt door bureau Necker van Neam een eindrapport opgesteld en een regeling opgesteld. Mijn stelling was dat met een stadsschuld van €350 miljoen euro de komende decennia geen geld is voor een grooot project. Ook moet de gemeente zich bij haar kerntaken houden en geen risicovolle projecten ontwikkelen. De ‘markt’ dat wil zeggen bedrijven moeten het uitvoeren en het risico nemen op winst of verlies.

Jan Peter de Wit