«

»

Deze week GGD antwoord op onze motie Prostaatkanker

Directeur GGD Haaglanden

Directeur GGD Haaglanden Ton van Dijk

Op 9 november 2017 werd de motie van Onafhankelijk Delft aangenomen om voor mannen een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker te houden.

Sindsdien niks gehoord. PvdA wethouder Raymond de Prez heeft de motie rechtstreeks naar Ton van Dijk directeur van de GGD gestuurd.

Op zich vreemd, daar moties meestal eerst aan het algemeen GGD bestuur worden gestuurd. En daarna aan het dagelijks GGD bestuur.

De afhandeling van onze motie gaat natuurlijk erg traag. Wij willen uiteraard voor de gemeenteraadsverkiezingen weten wat er mee gebeurd.     

Onafhankelijk Delft wil dat er voor Delftse mannen een proef gestart wordt met een tweejaarlijks vrijwillig bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker vanaf 55 jaar. Dat kan door het laten testen van de PSA waarde in het bloed.

meest_voorkomende_kanker_2016_nederlandVolgens de laatste getallen van  IKNL kwam in 2016 bij mannen prostaatkanker het meest voor. En wel 11064.

Dat getal stijgt met de toegenomen levensverwachting. Bijna alle mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, uiteindelijk prostaatkanker. Op dit moment overlijden jaarlijks ongeveer 2500 mannen hieraan.

Ondanks dat is er nu geen algemeen bevolkingsonderzoek zoals bij borst en darmkanker. recent is daar toch een kentering te zien.

Eerst dacht men dat een bevolkingsonderzoek risico bestond op onnodige behandeling en onnodige ongerustheid. Maar het zal wel honderden doden per jaar schelen. Je zal het maar zijn.

Jan Peter de Wit


 

Brief Delft inzake prostaatkanker
M-5A Motie bevolkingsonderzoek prostaatkanker - OD (aangenomen)