«

»

Hoge Sebastiaansbrug is historische en financiële VVD blunder

1963

1963 vierbaans autobaan naar Delft Noord. In grote lijnen komt in 2020 eenzelfde brug weer terug.

VVD wethouder Harpe bouwt weer dezelfde bascule St. Sebastiaansbrug terug als in 1963. Die brug was 4,5 meter hoog en zou een vierbaans Noord Zuid autoweg dwars door de binnenstad worden.

In de jaren zestig dacht men dat brede wegen nodig waren om automobilisten naar de winkels in de binnenstad te vervoeren

Nu hebben we een autovrij centrum en willen wij de auto om de stad heen laten rijden in plaats van er dwars doorheen. Alleen bestemmingsverkeer, meer niet.

Desalniettemin Bouwt Harpe voor minimaal €25 miljoen dezelfde hoge en brede brug terug. Deze brug zal in de toekomst nauwelijks nog verkeer te verwerken krijgen.

Onafhankelijk Delft wil een mooie vlakke smalle brug op het maaiveld. Geen monstrum, litteken en obstakel. Een mooie ophaalbrug om overheen te wandelen, fietsen en rijden. Een aanwinst voor dat stukje onleefbaar gebied. De beroepsvaart moet toch al afremmen door onoverzichtelijke bochten en fietsbruggen. En de tram kan rustig wachten voor de beroepsvaart. Die studenten maar wat eerder van huis.

1962

1962 en straks zelfde in 2020 de St.Omme Harpebrug

Die vlakke brug is ook het goedkoopste want heeft geen aanbruggen nodig. De tram hoeft niet te klimmen en dalen hetgeen ook veel gepiep en geknars van de wielen zal schelen.

Financieel is het ook een slechte deal. Harpe heeft €2,7 miljoen (groot deel van het extra budget voor de hypermoderne tafelbrug) gebruikt voor een ouderwetse basculebrug met halve vaarbreedte. Delft betaalt dus voor een Mercedes en krijgt een Opeltje.

Ook draagt Delft bij overschrijdingen 33% van de meerkosten. Dat is dus weer risico bij de gemeente in plaats van bij de aannemer. Niks geleerd van eerdere grote blunders dus.

historische_kosten_sebastiaansbrugEn als een echte laffe VVD’er maakt Harpe bedragen geheim in de nieuwe Intentieovereenkomst die hem niet goed uitkomen. En ik kan u verzekeren dat met de twee voorgaande ontwerpen vele miljoenen over de balk zijn gesmeten.

De vernieuwing van de St. Sebastiaansbrug voor Tramlijn 19 was een Haaglanden project (€126 miljoen) uit 2007. De brug was te zwak en te oud voor zware trams. Haaglanden is opgegaan in de Metropool. De kosten zouden geheel voor de Metropool moeten zijn.

Lennart Harpe stond in 2010 al omgekeerd op de Sebastiaansbrug.

Lennart Harpe stond in 2010 al omgekeerd op de Sebastiaansbrug.

Stom genoeg wil Harpe miljoenen bijstorten omdat hij het een gezamenlijk project is gaan noemen. Niets van waar. Het is weer “Dikke IK” gedrag van VVD wethouder Harpe om met persoonlijke eer te gaan strijken. Harpe: mijn brug. Delft wordt hier alleen maar slechter van.

Jan Peter de Wit