«

»

Leegstand Westlandseweg Gemeentekantoor kost nu al €26.613 per maand

westlandseweg_2_40_delftHoewel op Funda al 6 maanden staat dat er 5930 m2 te huur is zegt de gemeente dat er maar 2775m2 leeg staat van het voormalig gemeentelijke sociale dienst.

Uit de beantwoording van mijn vragen blijkt dat zogenaamd nog niet alles verhuisd is. Al zeggen de foto’s op Funda heel wat anders. De huidige leegstand kost €26.613 per maand.

Het overbodige gemeentekantoor staat sinds 1 februari 2016 bijna leeg. Dus de leegstandskosten bedragen totaal nu al  €212.904, En dat loopt nog snel op.

Burgemeester Gemeente Delft augustus 1997 – mei 2004 (6 jaar 10 aanden)

Burgemeester Hein van Oorschot in Delft van 1997 – 2004

In 2006 kostte het kantoor €13,5 miljoen plus 3 miljoen inrichtingskosten. Samen €16,5 miljoen. De huidige boekwaarde is €8,34 miljoen. In 10 jaar tijd een halvering van de geïnvesteerde waarde. Bizar, weer een mega flop van voormalig GroenLinks wethouder Rik Grashoff en D66 burgemeester Hein van Oorschot dus.

De gemeente zet het kantoor Westlandseweg eerst Te Huur want ze denken dat het dan makkelijker verkoopbaar is. Stel dat de gehele 6688m2 kantoor eind dit jaar leeg komt te staan. Dan kost dat de gemeente €64.000 per maand. Dat zijn pas bedragen.

Onder druk van huisvesting van de Brandweer is toen ondoordacht en gehaast één door een project ontwikkelaar gestaakt plan overgenomen. In 2006 was het al financieel onhaalbaar en nu lijkt het erop dat het ook een fors miljoenenverlies zal worden.

De gemeente moet zich verre houden van vastgoed speculatie. Er is niks geleerd want ook het Nieuwe Stadskantoor is willens en wetens ook te groot gebouwd. Dit HNK zal nu al deels verhuurd moeten worden. Dat wil zeggen als er huurders zijn. Zo niet dan ook daar leegstand.

Binnenkort heeft de gemeente drie kantoor locaties te huur in de spoorzone. Ook het oude gemeentehuis aan de Phoenixstraat 16 (Plan van aanpak afstoten van gemeentelijke huisvestingslocaties voor en na ingebruikname van het nieuwe stadskantoor)

het wordt een heel erg ondoorzichtige berekening van de nieuwe exploitatielasten van het Nieuwe stadskantoor. Geen raadslid zal dit nog kunnen volgen daar het afstoten van het voormalige vastgoed nog lang op zich zal laten wachten.

Jan Peter de Wit