«

»

Restaurant Villa Tuindorp dicht door terugloop bustoeristen

villa_tuinfeest_markt_delft

Markt restaurant Villa Tuindorp is sinds 18 november dicht. Bron indebuurt.nl

Restaurant Villa Tuinfeest aan de Markt is al enkele dagen dicht. Het gevolg van het afhaken van veel dagtocht bustoer-operators.

Deze vinden de loopafstand van toeristen vanaf de busparkeerplaats aan Maria Duystlaan te groot. De volgende mail van 18 september aan de gemeente kregen wij in handen die uitbater Jimmink naar Stip wethouder Ferrie Förster stuurde.   


Hl Ferrie

Je moet simpelweg blind zijn om niet verliefd te worden op de Markt in Delft, al bij aankomst vanaf het oude busstation zie je het prachtige stadhuis.

Eenmaal dichterbij draai je 180 graden en zie je de prachtige kerk waar de historie van af spat. Zo werden wij aangetrokken tot de Markt in Delft en het is zo jammer dat wij na amper een jaar de handdoek in de ring moeten gooien. Dat schuiven we niet geheel af aan het beleid maar het is zeker van invloed geweest.

Naar mijn mening is de Markt ‘het meest beschermde plein’ van Nederland voor ondernemers en wordt het hun erg moeilijk gemaakt. Voor de rest van de gebruikers is de Markt juist een soort van gevoelloos gebruiksvoorwerp. De doelloze evenementen zijn ontelbaar. Waar op een grote markt in Nederland loopt de horeca en de winkeltjes zo slecht als in Delft ten gevolge van deze markten en andere bezigheden? Een evenement of markt houden is alleen goed voor het plein als IEDEREEN daar van kan profiteren.

Een terras waar een hek of bus of vrachtwagen voor de deur staat met hard geluid gaan geen gasten zitten. En dat is met elk event zo. Dat je je terras mag laten staan helpt alleen maar als je een gastvrije sfeer kan creëren, dat kan nooit met de bruikbare opstelling en de frequentie van het geluid. Carnaval, Kermis, de markt, allen zorgen voor een scheiding tussen ondernemers en de Markt (gasten).

We zouden juist blij moeten zijn wanneer er veel mensen voor de deur verzamelen, maar op de huidige manier is het tegenovergestelde waar. Auto’s, taxi’s en scooters die met 50km over de Markt scheuren alsof het normaal is. Enorme leveranciersbussen die op klaarlichte dag de markt ontsieren. En dat allemaal op het meest beschermende plein van Nederland?

Als er niet snel wordt gehandeld en niet wordt geïnnoveerd in beleid gaat een plein watje zo goed probeert te conserveren te neer. Harde en rake woorden van een buitenstaander, maar die ‘frisse’ blik is soms nodig voor iemand die er dagelijks mee bezig is.

De touringcars die niet meer voor de Markt stoppen is het andere punt. De bedrijfsvoering (personeel), overnames en huren zijn jarenlang ingesteld op deze aanloop van toerisme. Het was een van de succesfactoren. Iedereen kon rekenen op een vaste omzet en daar wordt dan ook zoals gezegd duur voor betaald.

Als er dan – voor ons – zo een grote economische beslissing wordt gemaakt waardoor je gehele bedrijf op de schop moet kun je je dat niet eens voorstellen. Na onze rigoureuze beslissing hebben de Tours & Tickets meteen de frequentie van toeristen teruggeschroefd omdat de afstand van 1 kilometer lopen te veel is.

En voor iedereen die de loop richting het centrum wel maakt, wordt de eerste afslag naar links de Beestenmarkt op vele malen vaker gemaakt. Als men daar gaat lunchen of koffie gaat drinken missen wij de boot volledig. Daar ga je met je duur betaalde huid.

Een algehele objectieve kijk op het ondernemersklimaat schetst wel dat het niet goed gaat in Delft. Gezien het negatieve slagingspercentage nieuwe initiatieven en de daling van klandizie van huidige ondernemingen.

Vriendelijke groet / Kind regards, Bert Jimmink

  1. Bert@villatuinfeest.nl W. www.villatuinfeest.nl

Villa Tuinfeest

Markt 44 2611 GV Delft