«

»

Vorming mega Metropoolregio is uitholling van de democratie

Delfts nieuwe Stadspaleis het hoofdkantoor van de Metropoolregio. Net zoals Brussel van Europa. De droom van VVD burgemeester Bas Verkerk. Hij komt te vaak in Brussel en/of Strasburg voor zijn nevenfuncties daar. Lid Comité van de Regio's van de Europese Unie  Voorzitter liberale (ALDE) fractie van het Comité van de Regio’s  Lid VNG Commissie Europa en Internationaal beleid  Voorzitter Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme  Voorzitter liberale (ALDE) fractie van het Comité van de Regio’s   Voorzitter van de ad hoc commissie Budget van het Comité van de Regio's

Delfts nieuwe Stadspaleis het hoofdkantoor van de Metropoolregio. Net zoals Brussel van Europa. De droom van VVD burgemeester Bas Verkerk. Hij komt te vaak in Brussel en/of Straatsburg voor al zijn nevenfuncties daar. Verkerk is lid Comité van de Regio’s van de Europese UnieVoorzitter liberale (ALDE) fractie van het Comité van de Regio’s en voorzitter liberale (ALDE) fractie van het Comité van de Regio’s en lid VNG Commissie Europa en Internationaal beleid en voorzitter van de ad hoc commissie Budget van het Comité van de Regio’s

Onafhankelijk Delft heeft tegen de vorming van de Metropoolregio gestemd. Dat heeft drie redenen, Het is ondemocratisch, onnodige extra belasting en het is je eigen ondergang als stad bespoedigen.

Haaglanden wordt per 1 januari 2015 opgeheven daar het nog nooit goed gefunctioneerd heeft. Het is getrapt bestuur.

Vanuit Delft zat daar altijd de burgemeester, één wethouder en drie raadsleden in het algemeen bestuur. Die stemden en dansen naar de pijpen van burgemeester Bas Verkerk.

De huidige regering (VVD/PvdA) wil af van die vijfde overbodige bestuurslaag. Overlap met Provincie, niet direct gekozen en te ver van de burger. Nog erger dan de Waterschappen.

Het is de bestuurlijke speeltuin voor de burgemeesters van de grote steden Den Haag en Rotterdam. En de rest mag erbij zitten. Provincie Zuid Holland heeft al bedankt voor die eer. Zij doen niet mee aan de ‘Grote Regio Achterkamer’.

Kosten zijn overbodig en belasting voor extra bestuurslaag

inwoners bijdrage delft aan haaglanden in 2014De kosten per Delftse inwoner bedragen €15,53 per jaar. Dat is gewoon een extra belasting voor een honderdtal Haaglanden ambtenaren.

Dat zijn allemaal functies die het Rijk maar ook de Provincie zouden moeten uitvoeren. Om Delft nu een worst voor te hangen wordt gezegd dat de bijdrage aan de Metropool maar €2,95 zal bedragen.

Maar dat is niet waar want tot en met 2017 moeten we de €9,13 aan het mobiliteitsfonds blijven bijdragen. Daarmee is onze bijdrage aan de Metropool al €12,08. En reken maar, dat er na 2015 extra taken bij de Metropool worden genomen. Het is een extra belasting voor alle inwoners in de vierentwintig aangesloten gemeenten.

Metropool is strategische zelfmoord van Delft

Taken die nu door de gemeenteraad worden besproken worden overgeheveld naar de Metropool. Economie en verkeer en vervoer. Later groen en jeugdzorg en wonen. En ga zo maar door. Het is een uitholling van de soevereiniteit van de gemeenteraad. In feite is het de opheffing van de gemeenteraad. De Metropool wordt in hoofdlijnen de baas over onze inkomsten en uitgaven. En die macht krijgen in hoofdzaak indirect benoemde burgemeesters.

Onafhankelijk Delft wil direct gekozen volksvertegenwoordigers die dicht bij de burger staan. Geen schaduwregeringen. Ook willen wij dat Delft groeit naar een grotere gemeente. Maar Verkerk is lokaal volkomen ambitieloos en loopt liever met de kudde mee. Delft moet de komende tijd groeien om al die extra Rijkstaken te kunnen uitvoeren.

Gemeentelijke herindeling met onze omliggende gemeenten Pijnacker – Nootdorp, Rijswijk en Midden – Delfland zijn daartoe de oplossing. Maar Verkerk is een lafaard en stond als Delftse burgemeester zelfs stiekem zes jaar lang op de loonlijst van Den Haag. Uit wiens hand men eet, diens brood men eet. Verkerk krijgt in ruil voor zijn verraad vele prestigieuze Europese nevenfuncties. Verkerk is een Haagse marionet. Den Haag is trots op Verkerk. Ik niet.

Jan Peter de Wit