«

»

Naaktstrand ligweide Delftse Hout moet weer terugkomen

naaktstrand_delftse_hout_opgehevenIn 2013  werd door burgemeester Verkerk met hulp van GroenLinks wethouder Stephan Brandligt het naaktstrand opgeheven.

Na dagelijkse politierazzia’s werden 90 naturisten beboet in de Delftse Hout. Uiteindelijk zijn in januari jl.na slepende rechtsgangen tot aan de Hoge Raad alle bezwaarmakers in hun gelijk gesteld.

Het college heeft de naturisten volledig ten onrechte en onwettig als groep beschuldigd van aanrandingen, verkrachtingen prostitutie en pedofiele. Maar de hoogste rechters hebben daar uiteindelijk gehakt van gemaakt.

Nu de zomer en het mooie weer begint wordt het tijd dat het naaktstrand weer in oude glorie wordt aangewezen.     

Je mag in Nederland bloot zonnen op officieel aangewezen plekken én op plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Volgens de Hoge Raad (HIER) zijn 3 criteria voor deze geschiktheid: – de maatschappelijke opvattingen (en eventuele veranderingen hierin), – – ongevraagde of ongewilde confrontatie met naaktrecreanten, – verstoring van de openbare orde.

Nu kan iedereen zelf bepalen waar hij naakt loopt volgens deze criteria. Dat kan overal in de Delftse Hout of andere parken in Delft zijn. Dat lijkt me geen goede situatie.

Dan krijg je naakt lopende of recreërende naturisten waar je ze totaal niet verwacht. Die worden dan weer gezien als zedendelinquenten.

naaktrecreatie_toegestaanVeel beter is een vaste plek aanwijzen waar het mag. Dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Wat is er nu beter dan de oude plaats aan de ligweide aan het Strandpad weer in de APV opnemen als de plaats.

Sinds januari is de Naturisten Federatie Nederland in overleg gegaan met het college. De gemeenteraad mag daar niets van weten. Ik begrijp dat de NFN een afwijzing van GL wethouder Brandligt heeft gehad. Ik heb de briefwisseling 2 weken geleden opgevraagd maar nog niets gekregen.

Het college houdt vast aan het plan om een paviljoen aan de ligweide te vestigen. Probleem is dat de beoogde ondernemers zijn afgehaakt door de mogelijke aanwezigheid van een naaktstrand. Het college wacht geduldig op andere initiatieven.

Ondertussen is na vier jaar verbod alleen de harde kern van de Delftse naturisten over. De vergrijzing slaat ook daar hard toe. Een bestuurlijk uitsterfbeleid is een beproefde strategie om iets zonder ophef op laffe wijze om zeep te helpen.

Binnenkort staat de APV op de raadsagenda en dat is een mooi moment om duidelijkheid te verschaffen hoe de gemeenteraad van Delft denkt over het weer instellen van een vaste stek voor de naaktrecreanten.

Jan Peter de Wit