«

»

Miljoenen tegenvaller ‘schatkist bankieren’ spoortunnel?

buok_2008_treasury_opbrengst_spoorzone_delftVVD wethouder Harpe geeft mij tot nu toe geen antwoord op de vraag hoe het met de extra Delftse bijdrage van 12 miljoen aan de spoortunnel staat?

Tot nu toe werd er van een Delftse bijdrage van €117 miljoen uitgegaan in plaats van de ware €129 miljoen.

In 2008 heeft PvdA wethouder Koning de Bestuurlijke uitvoeringsovereenkomst Spoorzone Delft (BUOK 2008) ondertekend waarin de gemeente afsprak nog eens €12 miljoen uit het treasury (schatkist) beleid bij te dragen.

Dat is zeg maar de rente opbrengsten die de gemeente kon boeken vanwege de bijdragen van het Rijk, Provincie, Haaglanden en Delft zelf. En aangezien de rente sinds 2008 alleen maar gezakt is vrees ik dat ook hier weer een forse tegenvaller onterecht geheim wordt gehouden.

Voormalig PvdA staatssecretaris Mansveld schreef 9 juli 2015 dat deze Treasury opbrengst ruim voor de oplevering van 2017 overgemaakt moet worden omdat anders de aannemerscombinatie CFE niet betaald  kan worden.

Het is natuurlijk bizar dat de gemeenteraad hierover niet gerapporteerd wordt. Sterker nog, dit  bedrag hoort jaarlijks in de Begroting te staan. In de begroting 2016 is ook weer geen reële weergave van deze grote  betalingsverplichting opgenomen.

Elk jaar vraag ik tijdens de bespreking van het OBS spoorzone verslag naar deze verplichting. Ik kreeg nooit antwoord. Of ik moet het onder strikte geheimhouding gaan inzien.

Tot afgelopen donderdag 19 november. Wethouder Harpe komt in december met een brief naar de raad over het onderhandelingsresultaat met de Stuurgroep. Dit kan wel eens de tikkende tijdbom onder dit D66 college zijn.

Ik vind dat dit soort bedragen allemaal openbaar horen te zijn. Als dit weer een forse tegenvaller oplevert dan is de maat vol. Weer extra belastingverhogingen? Of nog meer voorzieningen sluiten?

Dit is ook weer een bewijs dat de controlerende functie van de gemeenteraad stelselmatig ondermijnt wordt door burgemeester en wethouders. Zolang de PvdA in het college zit, gaat het nog steeds bergafwaards met de democratie in Delft.

De Gemeenteraad lult avonden vol over details. Hoe zit het met de €12 miljoen? Dat is te moeilijk.

Jan Peter de Wit