«

»

Premier Rutte geeft roofkunst Nusantara terug aan Indonesië

Premier Rutte en de Indonesische president Joko Widodo

Premier Rutte en de Indonesische president Joko Widodo

Ik was zeer verbaasd over het nieuws dat premier Rutte bij zijn staatsbezoek aan Indonesië een gouden kris uit Delft teruggaf.

Die gouden kris was uit de collectie van het in 2013 gesloten museum Nusantara. Had Rutte die gouden kris van Delft gekregen? Nee dus.

Die kris was afkomstig uit onze Delftse roofgoed collectie. Die bevat 1465 objecten waarvan de herkomst onduidelijk is. Indonesië heeft alvast die ontvreemde voorwerpen uit de hele collectie van 13.000 uitgekozen.

De overgebleven voorwerpen staan nu tot 14 januari 2017 op de Herplaatsingsdatabase. Daarna komen ze op de Afstotingsdatabase.

De meeste voorwerpen waren oorlogsbuit uit ons koloniale verleden. Die krissen werden heus niet vrijwillig gegeven door de lokale Indonesische notabelen.    

En ook de met Nederland meegekomen zendelingen ontnamen de lokale bevolking hun afgod beelden. Dat gebeurde zeker niet vrijwillig.

gouden_kris_nusantara_delftDat zegt ook Jos van Beurden die hierop gepromoveerd is. Hij zegt dat van heel veel kunst in onze musea de herkomst niet duidelijk is. Roofkunst dus.

Een deel van de Nusantara collectie wordt overgedragen aan het museum Prinsenhof. Ik vind dat van die objecten de herkomst duidelijk moet zijn. Dat wil zeggen aankoop bewijzen. Als het zogenaamde schenkingen zijn dan is dat dubieus.

Het is nog nooit voorgekomen dat een hele collectie door sluiting van een museum afgestoten wordt.

Dit is een mooie gelegenheid om een geheel herkomst onderzoek te doen. Bewezen is dat Delft jarenlang geroofde kunst in Nusantara tentoonstelde. Dat is een eyeopener van jewelste. En niet om trots op te zijn.

Jan Peter de Wit