«

»

Preutse burgemeester Van Bijsterveldt tegen aangewezen naaktstrand

marja_van_bijsterveldt_raadsvergadering_delft

CDA burgemeester Marja van Bijsterveldt. Links het vertrouwde beeld van de gehele avond Appende Stip wethouder Ferrie Förster.

Samen met D66, Groenlinks en Stadsbelangen wilden wij een vaste duidelijke veilige plaats voor naaktrecreatie op het strand van de Delftse Hout.

Deze aangewezen plaats had burgemeester Verkerk in 2013 opgeheven wegens vermeende overlast van schennisplegingen en heren ontmoetingen.

Toen ik in 2013 voor het eerst één keer daar naakt ging recreëren werd ik binnen 10 minuten door de Politie op de bon geslingerd. Er werden in totaal 90 processen verbaal uitgeschreven.   

Na een lange juridische weg van drie jaar, tot aan de Hoge Raad aan toe, werd iedereen vrijgesproken. De rechter heeft voormalig VVD burgemeester Verkerk volledig in zijn hemd gezet. De plek, het moment en de omstandigheden waren daar geschikt om naakt te recreëren. Dan verwacht je gerechtigheid om de naaktrecreanten weer hun vertrouwde plek aan het Delftse Hout strand terug te geven.

In tegendeel. CDA Burgemeester Marja van Bijsterveldt ontraadde met klem een aangewezen plaats wegens de aanzuigende werking en vermelding op bepaalde dubieuze websites. Welke websites dat zijn werd niet duidelijk. Ook kwam de nieuwe burgemeester met de stelling dat een aangewezen naaktstrand wel €135.000 per jaar zou gaan kosten wegens handhaving. Ze voorspelde overlast van onzedelijk gedrag en het handhaven daarvan.

De meerderheid van VVD, STIP, PvdA, SP, CDA en ChristenUnie stemden tegen een aangewezen naaktstrand in de Delftse Hout.

Dus blijft naaktrecreatie nu gedoogd in heel Delft. Geen vaste veilige plaats. Je kan naaktlopers ongewenst overal tegenkomen. Het is in principe verboden en dus strafbaar. Mits het aan drie voorwaarden voldoet. Die drie voorwaarden zijn de maatschappelijke opvattingen (en eventuele veranderingen hierin), de ongevraagde of ongewilde confrontatie met naaktrecreanten en de verstoring van de openbare orde. Vage begrippen. De rechter kan het weer druk krijgen als Toezicht en Handhaving weer als vanouds los gaat.

Dat het nu geen probleem is, wil niet zeggen dat het zo blijft. Burgemeester Marja van Bijsterveldt kiest dus voor een uitsterfbeleid van naaktrecreatie. Door het gemak waarmee je met smartphones foto’s en video’s kan maken durft de jeugd zich al sowieso niet meer uit de kleren. Ook het aanbod van de NFN van gratis borden te plaatsen werd door de burgemeester weggewuifd.

De verpreutsing heeft in Delft weer aan kracht gewonnen. Dat tegen het feit dat ruim 1 op de 9 Nederlanders zegt wel eens naakt te recreëren. Dan hebben we het over twee miljoen mensen. De meeste mensen voelen zich gewoon lekker vrij zonder kleren aan.

Jan Peter de Wit