«

»

Referendumverordening is een fopspeen

Enkel de raadsleden van het huidige Onafhankelijk Delft hebben consequent tegen de bouw van het peperdure nieuwe stadskantoor gestemd. Nu de bouw vordert en de rekeningen betaalwe daar de

Enkel de raadsleden van het huidige Onafhankelijk Delft hebben consequent tegen de bouw van het peperdure nieuwe stadskantoor gestemd. De rest van de gemeenteraad blokkeerde een referendum. Nu de bouw vordert en de rekeningen betaald moeten worden, merken we de nadelen. Een kaalslag in alle gemeentelijke voorzieningen.

Ingezonden column van Reinoud Plate

Sinds 1997 heeft Delft een referendumverordening. In de afgelopen zestien jaar is er in Delft één keer een referendum gehouden. Dat was in het najaar van 2006.

Dit referendum ging over de uitbreiding van de camping in de Delftse Hout ten koste van 115 bomen. Een zeer ruime meerderheid van de Delftse burgers stemde toen tegen het plan van het college van B&W om de camping te laten uitbreiden.

De uitkomst van dit referendum was een voor de gevestigde politieke partijen PvdA, CDA, VVD en GroenLinks ongunstig resultaat. Een raadsmeerderheid van PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie bepaalde daarom op 24 september 2009 dat er geen referendums meer in Delft mogen worden gehouden over onderwerpen die met ruimtelijke ordening te maken hebben.

GroenLinks is ook niet erg enthousiast over referendums, maar GroenLinks gunt de inwoners van Delft nog wel het recht om een referendum te houden over een voorontwerpbestemmingsplan. Samen met D66 diende GroenLinks daarom een amendement in dat het mogelijk moest maken dat Delftenaren, althans aan het begin van het besluitvormingsproces over een onderwerp op het gebied van de ruimtelijke ordening, een referendum kunnen houden. Dit amendement werd door PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie verworpen.

Onafhankelijk Delft vindt het een kras staaltje van niet tegen je verlies kunnen dat de gevestigde politieke partijen de mogelijkheid van democratische participatie via een referendum hebben beperkt. Wat Onafhankelijk Delft betreft moeten er referendums kunnen worden gehouden over alle onderwerpen die met ruimtelijke ordening hebben te maken.

Het voorstel van GroenLinks ziet Onafhankelijk Delft als een fopspeen. Het is misschien beter dan niets, maar er moet gedurende de hele procedure om tot een besluit te komen over een onderwerp dat met ruimtelijke ordening heeft te maken een referendum kunnen worden gehouden.

De wijziging van de referendumverordening bewijst dat het gemeentebestuur van Delft hoegenaamd niet is geïnteresseerd in wat de burgers van Delft ervan denken. Het getuigt van democratische aderverkalking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>