«

»

SP Delft staat 100% achter Het Nieuwe StadsKantoor

SP fractievoorzitter Lieke van Rossum steunt ook de verdere 20% afbouw van het Stadskantoor.

SP fractievoorzitter Lieke van Rossum steunt ook de verdere 20% afbouw van het Stadskantoor.

De SP achterban in Delft komt in opstand tegen hun apparatsjiks in de gemeenteraad. Zij plaatsen op Marktplaats een advertentie dat het Stadskantoor (HNK) Te Koop stond aldus het AD Delft. Logisch want Van Rossum liegt dat ze tegen het HNK zou hebben gestemd.

In werkelijkheid heeft de SP met Lieke van Rossum in de raad van 30 juni 2011 al vóór de aanbesteding van het Stadskantoor gestemd. Ook zweeg de SP in de raad van 18 oktober 2012 toen het HNK gegund werd aan de BAM.

Alleen LD en OD stemden tegen de aanbesteding van het HNK. De stadspartijen Stip en Stadsbelangen stemden altijd voor de bouw van het HNK. Feitelijk stond en staat de SP fractie in de gemeenteraad achter alle besluiten om een HNK van nu €87 miljoen te bouwen.

SP Lieke van Rossum verdedigt zich met: “we zijn eigenlijk niet voor, maar we konden niet anders”. Onzin natuurlijk, dat hebben wij wel bewezen.

Nu 80% klaar is, wil Onafhankelijk Delft de verdere afbouw stoppen. De 20% die pas volgend jaar gebouwd gaat worden als het spoorviaduct gesloopt wordt, is nergens meer voor nodig. Dat erkent ook VVD wethouder Harpe. Het HNK is nu al te groot. Maar Harpe wil die leegstaande ruimte gaan verhuren. De VVD wethouder zorgt voor nog meer leegstand op de kantorenmarkt en voor oneerlijke concurrentie.

Nu heeft Harpe een  heel erg oppervlakkige tendentieuze brief aan de raad geschreven dat “Niet Afbouwen” dan maar 20% van het HNK casco van €33 miljoen is €6,6 miljoen zou kunnen opleveren.

hnk 24 mei 2014 open dag 2014

Het casco is de beton constructie, buitenwanden en dak. Dat is minder dan de helft van de werkelijke totaalkosten van het HNK.

Het gaat natuurlijk niet alleen om het casco. Het binnenwerk zoals ventilatie, verwarming, sprinklers licht en water en muren etc. moeten ook aanwezig zijn als je het wil verhuren. De besparing is 20% van €87 miljoen en dat is €17,4 miljoen. Dat is wel even een ander bedrag.

De reden dat wij juridisch wel een grote kans maken om de afbouw te stoppen is het bankroet van de gemeente. Deze totaal onvoorziene omstandigheid maakt dat je nu nog de tijd hebt om te stoppen. We kunnen de aannemer namelijk niet meer betalen. Tenzij je natuurlijk nog meer voorzieningen schrapt en de belastingen jaarlijks met 10% verhoogd.

Ik heb de brief van wethouder Harpe ter bespreking gevraagd in de commissie RVW. Wordt vervolgd.

Jan Peter de Wit