«

»

Stop met voorrang asielzoekers bij huurwoning

huisvesting_2016_statushouders_delftOp dit moment gaat 7,4% van de sociale huurwoningen in Delft naar asielzoekers.

Dat is een substantieel aandeel. Zeker omdat gewone huurwoning zoekenden vele jaren moeten wachten op een geschikte woning. Als ze hem al krijgen.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning worden door het COA aan Delft gekoppeld. Zij krijgen in het Haaglanden Woonnet voorrang boven alle andere urgenties.

Delft houdt zich braaf aan de taakstelling van het Rijk (256). In 2016 zijn er tot 1 december al 202 asielzoekers een woning gegeven. Onze achterstand is nu 54. Delft kreeg hier een Rijksvergoeding voor van 941.000 euro. Dat is €3675 per asielzoeker. Dat is maar een schijntje bij de te verwachten uitkeringskosten.

PvdA wethouder De Prez is er trots op. Ik niet. Deze voornamelijk gelukzoekers zijn allemaal vaste klanten voor de Bijstand. Daar zullen ze jarenlang in blijven omdat ze geen goede opleiding en onze taal niet spreken. Teruggaan doen ze ook niet. Integendeel, Ze halen liefst hun hele familie hierheen.

boot_met_nieuwe_nederlanders

Hoeveel kenniswerkers zitten er op deze boot?

In Den Haag hadden ze grote ambities. Ze wilden in 2016 ongeveer 2200 asielzoekers opnemen. Dat is faliekant mislukt. De Haagse achterstand bedraagt nu 1147 asielzoekers. Bijna de helft. Den Haag kiepert hun asielzoekers over de grens naar de Haaglanden randgemeenten. En Delft is daarmee het afvoerputje van Den Haag.

Dat moet stoppen. Laat Den Haag maar eerst aan hun wettelijke taakstelling voldoen. Ze lopen al jaren achter. Den Haag heeft wel een aantal asielzoekerscentra, maar neemt niet de verantwoordelijkheid om die asielzoekers in eigen gemeente te huisvesten. Lekker makkelijk.

De taakstelling voor Delft in 2017 zal weer het zelfde hoge aantal van 256 asielzoekers zijn. Helaas of gelukkig komen die voornamelijk in de Buitenhof terecht. Die wijk heeft al erg te leiden aan asociaal onaangepast migranten gedrag. Dit PvdA beleid maakt het alleen maar erger.

Minister Stef Blok van Wonen besloot een tijd geleden dat gemeenten statushouders niet langer wettelijk verplicht voorrang hoeven te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Dus wij dienen aanstaande raadsvergadering een motie in om in Delft voorlopig geen voorrang meer te geven aan asielzoekers. Totdat Den haag hun achterstand geheel heeft ingelopen.

Jan Peter de Wit