«

»

Telegraaf: Failliete stad wil echt icoon

ophef_icoon_delftTelegraaf Haagland 16 november door Marieke van Essen

Een kunstwerk ter waarde van 1 miljoen euro heeft in noodlijdend Delft voor grote verontwaardiging gezorgd. Pikant genoeg zou het peperdure object een plek moeten krijgen in het nieuwe spoorzonegebied, dat de prinsenstad juist diep in de rode cijfers heeft gestort.

De wens van het college, dat tegen een tekort aanhikt van 358 miljoen euro, staat vermeld in de programmabegroting onder de kop ‘Delft als must-see bestemming’.

Hoe mooi zou het volgens burgemeester en wethouders zijn als er in het prachtig aangelegde park bij de ondergrondse tunnel straks een kunstobject van topniveau komt te staan dat moet gaan fungeren als nieuw icoon voor de stad.

De fractie Onafhankelijk Delft (OD) is verbijsterd. „Pure verkwisting en dat zijn de gewone Delftenaren, die de hoogste woonlasten hebben van heel Nederland, meer dan zat. De stad heeft een enorme schuld en die moet zo snel mogelijk afgelost worden”, aldus raadslid Jan Peter de Wit. De partij stelt voor dat niet Delft, maar het Rijk een mogelijk kunstwerk gaat betalen. „Als dank voor de vele miljoenen die de gemeente in de spoorzone heeft gestoken.” Net als OD keuren ook de SP en Stadsbelangen het plan af.

Ook coalitiepartij VVD is kritisch. „Gezien de hoge lasten waar Delft mee kampt, is dit bedrag opmerkelijk”, meent fractievoorzitter Bart Smals, woonachtig in de spoorzone. ,,Wij zullen zeer kritisch zijn. Want als dat geld uitgegeven gaat worden, dan moet het wel iets bijzonders zijn”. Naast de spoorzone wil Delft fors inzetten op een ander icoon: museum Prinsenhof aan het Agathaplein. Het gebied moet de culturele en historische toegangspoort tussen nieuw en oud Delft worden.