«

»

Telegraaf ’Kansen creëren voor voetbalclub’ Delfia

telegraaf_delvia_delft
door Marieke van Essen

De Delftse wijk Buitenhof krijgt de helpende hand van bekende oud-buurtgenoten, onder wie voormalig stervoetballer Regi Blinker.

Met hun kersverse Canidream Foundation in oprichting willen de initiatiefnemers talent aanboren en de probleemwijk weer positief op de kaart zetten.
Oud-Feyenoorder Blinker begon ooit bij Delfia, de club die wordt getroffen door bezuinigingen. FOTO AB BLAUW

Het initiatief komt op het moment dat de gemeente voetbalvereniging Delfia vanwege bezuinigingen wil verplaatsen. Volgens velen een onzalig plan omdat met het verdwijnen van de club – dit levert het stadhuis een besparing op van ruim 8.000 euro – de spil uit de wijk wordt gehaald.

„Mijn hoop is dat de club waar ik als jochie samen met m’n broers begonnen ben, zich staande houdt”, zegt oud-Feyenoorder Blinker. „Het is belangrijk dat jongeren een uitlaatklep hebben, dat ze lopend naar hun club kunnen, dat ze ervaren dat het kan. En dat het zelfs mogelijk is er een voetbalcarrière aan over te houden. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen en vanuit mijn ervaring iets teruggeven aan de buurt waar ik ben opgegroeid.”

Volgens TU-docent Glenn Weisz jr., voormalig buurtbewoner en voorzitter van de Canidream Foundation, kunnen juist rolmodellen als Blinker, die net als hij opgroeiden in een tijd dat jeugd uit Buitenhof als kansloos en kansarm werd gezien, jongeren inspireren en van daaruit hun eigen talent en vaardigheden ontwikkelen. „Ook zij kunnen vruchten van de buurt worden in plaats van doornen. Alleen zijn niet alle bestaande initiatieven daar altijd even goed in geslaagd”.

Volgens Weisz, tevens gastdocent aan de Erasmus Universiteit, gaat de Canidream Foundation vanaf 2017 aan de slag met de eerste groep van zestien Delftse jongens tussen de 12 en 18 jaar. „Onze droom is dat zij volgend jaar bij Delfia zelf een voetbaltoernooi organiseren”, aldus Weisz, die tevens mogelijkheden tot samenwerking ziet met de TU.

De Canidream Foundation krijgt bijval van diverse raadsfracties, waaronder Onafhankelijk Delft (OD), CDA, SP en Stadsbelangen. De fracties dienen vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om af te zien van herplaatsing van de voetbalvereniging.

„Deze handreiking, waarbij de problemen in de wijk op de juiste wijze worden benaderd, moet de gemeente met beide handen aanpakken”, meent OD-fractievoorzitter Martin Stoelinga. „Vorige week heeft de foundation met een voetbaltoernooi aangetoond dat er genoeg kansen liggen. Er kwamen honderd kinderen op af en onze nieuwe burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft met eigen ogen kunnen zien dat het een groot succes was.”

Delfia, die tevens onderdak biedt aan groepen die bridgen, klaverjassen, linedancen en biljarten, sluit zich daarbij aan: „Er is hoop voor de toekomst”, aldus voorzitter Erwin de Graaf. „En het zou heel erg zonde zijn als de politiek de ogen sluit voor de wijkfunctie die Delfia heeft.”