«

»

Telegraaf: Naaktlopers in Delftse Hout gaan vrijuit

naaktstrand_delftse_hout_strandpadBron Telegraaf donderdag 19 januari 2017

DELFT

door Marieke van Essen

Nudisten kunnen deze zomer in de Delftse Hout weer ongestoord genieten van de zon op hun blote billen. Na een jarenlange juridische strijd sprak het Haagse gerechtshof acht recreanten die in 2013 op de bon werden geslingerd voor naaktloperij, gisteren vrij.

De blootlopers kwamen in het geweer nadat de gemeente na 33 jaar meende dat een deel van de ligweide in het recreatiegebied niet meer geschikt was voor naakt zonnen.    

De maatregel, die leidde tot een groot aantal boetes, kwam op het moment dat een ondernemer in de Delftse Hout een uitspanning wilde openen. Ook zou volgens de gemeente sprake zijn van onzedelijk gedrag waarmee bezoekers en passanten onverhoeds werden geconfronteerd.

De rechter veegde dit argument van tafel, omdat volgens hem nergens uit blijkt dat de onzedelijke handelingen op het naaktstrand van de ligweide plaatsvonden. Ook zouden de blootlopers hier niets mee te maken hebben gehad.

Ook het argument van de gemeente dat andere bezoekers van de plas de naaktloperij mogelijk niet op prijs stellen, werd naar de prullenbak verwezen. „Het gaat om een uitgestrekt terrein waar het, ook als het druk is, niet noodzakelijk is om zich te bevinden vlakbij de plek die in het verleden als geschikte plaats voor naaktrecreatie is aangewezen.”

De belangenorganisatie voor naaktrecreatie, NFN, is blij met de uitspraak, al wordt er een slag om de arm gehouden, omdat het OM nog in cassatie kan gaan. „Deze uitspraak verschaft gemeenten geen vrijbrief om naaktstranden te sluiten en willen zij dat wel, dan moeten ze met gegronde argumenten komen”, zegt woordvoerder Bernd Huiser.

De NFN, die binnenkort de naam BlootGewoon voert, ziet graag dat het strandje wordt aangemerkt als naaktstrand ’omdat dit voor iedereen duidelijkheid geeft’. De organisatie liet zich verdedigen door advocaat Gerard Spong, die in 2004 in Almere werd beboet wegens naakt zonnen. Spong trok destijds aan het langste eind.

Het Delftse raadslid Jan Peter de Wit, die eveneens een boete kreeg maar al eerder werd vrijgesproken, liet gisteren weten een initiatiefvoorstel in te gaan dienen om het naaktstrand terug te laten keren. „Dit is het grote ongelijk van toenmalig burgemeester Bas Verkerk en wethouder Brandligt die onder één hoedje hebben gespeeld en alle naaktrecreanten destijds een standaard proces-verbaal hebben gegeven.”

Volgens de gemeente is de locatie niet aangeduid als naaktstrand. „En dat gaat de gemeente ook niet doen”, aldus een woordvoerder.