«

»

Telegraaf: Peperduur stadskantoor veel te groot. Nieuw debacle dreigt voor Delft

tele_graaf_nieuw_debacle_delftTegraaf Haagland 21 september 2016 door Marieke van Essen

Na het debacle met de peperdure treintunnel ligt voor de gemeente Delft opnieuw een misser op de loer met het tientallen miljoenen kostende nieuwe stadskantoor. Het nieuwe gebouw in de Spoorzone blijkt veel te groot voor het almaar uitdunnende ambtenarenapparaat.

De lokale politiek, die deze week achter gesloten deuren besloot dat een verhuizing van de raad naar het prestigieuze pand toch te duur wordt, trekt aan de bel.

,,Als het stadskantoor binnenkort helemaal klaar is staat al twintig procent leeg”, reageert raadslid Jan Peter de Wit (Onafhankelijk Delft). ,,Met de automatisering en uitbesteding zal dat nog verder oplopen. Die ruimte moet verhuurd worden tegen minimaal de kostprijs van 265 per vierkante meter per jaar. Maar dat bedrag ligt ver onder de marktwaarde, dus dat gaat niet lukken”.

Daarbij is het nog eens zeer de vraag of de gemeente, die gebukt gaat onder torenhoge schulden en rentelasten, wel tijdig dekking heeft gevonden voor het nieuwe stadskantoor. In een notitie van 2011 schrijft het toenmalige college dat een aantal gemeentelijke panden, waarmee bij de financiering van het stadskantoor rekening is gehouden, uiterlijk over vier/vijf jaar afgestoten moet zijn.

Naast het oude stadskantoor aan de Phoenixstraat, gaat het om het voormalige UWV-kantoor boven de brandweerkazerne aan de Westlandseweg. Dit pand, beter bekend als de Rode Haan, staat al lange tijd te huur. ,,Dit kost de stad maandelijks een berg knaken. Niemand wil een duur kantoor huren boven regelmatig met sirenes uitrukkende brandweer”, zegt De Wit. Onafhankelijk Delft heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de leegstand van het bijna veertien miljoen kostende kantoor. Zo vraagt de partij zich af waarom het pand niet wordt verkocht in plaats van verhuurd.

De gemeente kon gisteren niet aangeven of er al huurders voor het stadskantoor in beeld zijn. Wel is inmiddels uitgelekt dat de raad er voorlopig niet intrekt. Tijdens een besloten overleg tussen de fractievoorzitters, afgelopen maandagavond, werd duidelijk dat alleen al de verhuizing vanuit het monumentale pand aan de Markt – eveneens gebruikt als trouwlocatie en ontvangstruimte voor hooggeplaatste gasten tijdens koninklijke bijzettingen – liefst ruim twee ton kost.

,,We zijn het er over eens geworden dat het alleen maar geld kost”, zegt D66-fractievoorzitter Christine Bel. ,,Wel is afgesproken dat de ruimtes in het stadhuis op de Markt veel beter benut kunnen worden door verhuur aan bij voorbeeld delegaties van de TU”.

Het drie verdiepingen tellende stadskantoor bij het nieuwe centraal station – een ontwerp van het prijzenwinnende architectenbureau Meccano – is bijna af.