«

»

Treasuryresultaat (rente) spoortunnelbedragen intern versjoemeld

treasury_resultaat_spoortunnel_delftDoor bankieren (rente inkomsten) met de honderden miljoenen bedragen voor de bouw van de spoortunnel (nu € 558 miljoen) zou Delft € 12 miljoen extra bijdragen.

Sinds 2006 beheerde het gemeentelijke OBS bv de gestorte geld bedragen en haalde daar inkomsten uit. In totaal €14,7 miljoen. De echte bouw en uitgaven begonnen later.

Je zou zeggen dat die € 14,7 miljoen  ruim voldoende is om de bijdrage van Delft aan de tunnel van €117 miljoen naar €129 miljoen zoals afgesproken te brengen. Nee dus. Er is niks. Er is tussentijds gesjoemeld.

treasury_resultaat_obs_delftMaar nu zegt VVD wethouder Harpe in zijn beantwoording aan mij dat die €14,7 miljoen aan projectkosten is opgemaakt. Ik heb in het verleden regelmatig gevraagd naar het treasury resultaat. Ik kreeg dan steeds als antwoord dat OBS bv daar niet over ging.

Ik werd voorgelogen en dom gehouden. Het college heeft de gemeenteraad nooit geïnformeerd dat het treasury resultaat door OBS onterecht is besteed aan de gehele projectfinanciering. Geen bezuiniging op het luxueuze OBS met vette directeurssalarissen en overvloedig personeel. In het OBS spoorzone Jaarrapport 2014 staat op blz 27:

obs_jaarverslag_2014

OBS heeft, zonder het expliciet aan de gemeenteraad te melden, gewoon het Treasury resultaat van €14,7 miljoen ingepikt. Dat is achterhouden van informatie OBS directeur Isisdoor Hermans (vandaar jaarsalaris van €210.000).

En nu komt VVD wethouder Harpe met het verhaal dat hij geregeld heeft met staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) dat Delft maar €2,9 miljoen (=24%) van de €12 miljoen hoeft te betalen. Als het project duurder werd dan gepland dan was dat geheel voor risico van het Rijk.

In feite had de gemeente Delft dus niks moeten betalen, want het Treasuryresultaat was ruim voldoende. Het is dus een extra onnodige tegenvaller van €2,9 miljoen (€3,5 miljoen incl Btw). En dat bedrag moet Delft weer lenen.

We hebben dus knopen gespaard in plaats van knaken. Ik vind dat hier de onderste steen boven moet komen. Het met miljoenen smijten aan dit megalomane project gaat dus gewoon door.

Jan Peter de Wit