«

»

Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone volgeplempd met hoogbouw

leeuwenhoekkwartier_noord_delftIk heb tegen het bestemmingsplan Van Leeuwenhoekkwartier Noord gestemd omdat het veel te massaal met hoogbouw is volgeplemd.

Massale gebouwen van tussen de 22 en 42 meter hoog zorgen voor een nieuwe tweedeling tussen de binnenstad (Westvest) en het Westerkwartier.

Het zogenaamde wandelpromenade en stadspark komen ingeklemd te liggen tussen kille hoge gebouwen.

Er komt ook een ‘hoogteaccent’ op de hoek bij de Hooikade van 42 meter hoog. De Hoeksteen ontneemt daar elk Zicht op Delft.

De gemeenteraad laat de rest van de invulling geheel over aan projectontwikkelaars. Alleen zijn maximale bouwhoogten vastgelegd. Net als in de Zuidpoort krijgen we daar dan lelijke onleefbare bouwblokken voor terug. Een stukje Poptahof naast de binnenstad.

Behalve een strakke gracht herinnert niets aan het feit dat dit volgens de Spaanse architect Busquets een reconstructie van het “Oude Delft” met entree via gracht en poort van burgerlijke sloppenwijk naar volle rijke binnenstad moet zijn. Een nieuwe barrière van hoge gebouwen in plaats van het spoor.

leeuwenhoekkwartier_bestemmingen_delftDe bestemmingen zijn ook maxima. En het college kan er alle kanten mee op. De raad heeft zijn rol als indeler van gebieden geheel opgegeven. De markt (projectontwikkelaars) delen verder het gebied in. Er valt later ook niets te controleren.

Zelfs kantoorruimte van 47.000 m2 wordt mogelijk. Daarvan is er al genoeg met het nieuwe Stadskantoor  (22.000 m2) in dat gebied. Overal staan kantoren langdurig leeg. Ik diende tevergeefs een amendement in om die extra kantoorruimte te schrappen.

Is dit nieuwe gebied nu een aanwinst? Ik denk dat velen het een ongezellige verschrikking zullen vinden als deze plannen van Palmbout geheel zullen uitkomen.

Jan Peter de Wit