«

»

Zet die “rode loper” Breestraat maar op Marktplaats

delft_rode_loper_vvd_anti_fiets_beleidMotie “Zet rode loper maar op Marktplaats”

De gemeenteraad van Delft, bijeen in de raadsvergadering van 1 december 2016

Op de stoep voor Basic-Fit aan de Breestraat is een rode plastic kunstgras loper op de stoep vastgespijkerd. Kosten €6000.

Doel is dat fietsers moeten begrijpen dat hier geen fietsen gestald mogen want het is een rode loper voor voetgangers.

In de boerenstad Groningen schijnt dit rode lapje wel afwerend te werken.

Hier slaat het totaal niet aan want de rode loper staat elke dag vol met fietsen. Geen verschil.

Voetgangers moeten om de fietsen heen en lopen dan de rijbaan op. Dat is nu gevaarlijk want auto’s en brommers rijden hard op deze sluiproute.

De bezoekers van Basic Fit maar ook coffeeshop The Game moeten hun fietsen voortaan maar aan het Asvest en Achterom parkeren van VVD wethouder Harpe. Dat is een eind lopen en daar beginnen fietsers nu eenmaal niet aan. Die parkeren hun fiets zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming. Ook zijn de fietsnietjes bij Theater de Veste altijd vol. Het valt juist aan te moedigen dat bezoekers aan een sportschool met de fiets komen.

Dit fiets- en sportontmoedigingsbeleid is ongewenst. Ook duurt deze korte termijn maatregel maar zes maanden kan er beter nu al mee gestopt worden

woonerf_delftBeter kan in samenwerking met de bewoners maar ook de ondernemers een plan gemaakt worden voor de Breestraat. in de Barbarasteeg zijn de smalle stoepen weg gehaald en moeten fietsers en voetgangers het wegdek delen

Het is goed denkbaar dat dit woonerf concept op de gehele NS- Zuidpoort route van Barbarasteeg naar Bastiaansplein wordt voortgezet.

Geen stoepen en één wandelgebied. Een echt plusnet wandelroute. Fietsen staan gewoon langs de gevels geparkeerd en auto’s zijn te gast en rijden stapvoets.

Voetgangers (440 per uur) lopen gewoon op straat waar ze willen. De wethouder wil voor de lange termijn wachten op de ervaringen opgedaan in Amsterdam.

Dat is onnodig uitstel. Delft (kennisstad) kan zelf wel beleid ontwikkelen om een aantrekkelijke wandel en fietsstad te worden en juist een voortrekkersrol te zijn voor andere steden.

Draagt VVD wethouder Lennart Harpe op

  • om die rode loper op Marktplaats te zetten
  • in samenwerking met de bewoners, ondernemers en de belangenverenigingen tot een plan te komen voor een aantrekkelijke leefbare winkel Breestraat en verblijf en doorgaande wandelroute

en gaat over tot de orde van de dag

Jan Peter de Wit

Onafhankelijk Delft