BESLAGVRIJE VOET…MET VOETEN GETREDEN

Bij Zembla, (uitzending jongstleden) hebben we kunnen zien dat de overheid/gemeente, gebruikt maakt van deurwaarders die zich niet aan de norm van de door diezelfde overheid vastgestelde beslag vrije voet houden, als het om beslag op het inkomen gaat.

Dit is een zeer schrikbarende conclusie van de Nederlandse Ombudsman. Wat als we dus de mensen proberen te beschermen en er toch van het minimuum inkomen van een mens genomen mag worden. Mensen die kinderen hebben die gevoed moeten worden. Waar anders bureau jeugdzorg weer mee gaat bemoeien en de kinderen uit huis halen wat ook weer rond de drie en half duizend per maand per kind oplevert voor deze instantie… ja die varen er wel bij!

Zelf heb ik iemand in mijn kennissenkring die financiele problemen heeft en in de schuldhulp regeling probeert te komen. Door zijn scheiding in de moeilijkheden gekomen. Want dat is ook zoiets dat mensen snel over je zeggen als je schuld hebt. Eigen schuld dikke bult!

De gemeente heeft in zijn geval echt fouten gemaakt en gelukkig zitten er bij de financiele winkel goede mensen die alle zeilen bij willen zetten. Maar wat er ook gebeurt is dat er tegen deze aanvrager wordt gezegd dat hij 2500 euro bij elkaar moet zien te krijgen om er uberhaupt in te kunnen komen, dit om een schuld af te kopen. Mijn kennis is ten einde raad..eet al twee maanden amper en dit nadat hij bijna anderhalf jaar ernstig ziek is geweest met hersenvliesontsteking. Hoe komt hij aan 2500 euro? Niemand gaat het hem lenen want iedereen weet dat hij het niet terug kan betalen op korte termijn.

Dan denk ik bij mijzelf…waar zijn we hier nu mee bezig..mensen komen als die aanvraag zo lang moet duren toch nog veel verder in de schuld? Dan raken zij hun huis kwijt en moeten gaan zwerven om vervolgens weer in aanmerking te kunnen komen voor een urgentie, herinrichtingskosten enz enz…. Wat kost dat ons allemaal?

Mijn kennis heeft nog werk en hij wil met alles meewerken….heeft ook gewoon nog een baan waar hij goed verdient…maar als het zo door gaat kan hij een sociale uitkering aan gaan vragen omdat hij het gewoon niet meer aan kan en hulp gewoon uit blijft!

Als ik dan nu in Zembla zie dat er deze brutale deurwaarders zijn die geen rekening houden met de beslagvrije voet, gewoon het recht hebben om het banksaldo van de mensen te bekijken en daar zo een paar honderd per maand van af te mogen halen en mensen daardoor tot het uiterste drijven….dan kan ik maar tot een conclusie komen en dat is dat mensen hiertegen in opstand zullen komen en dan is het hek van de dam. Dan krijgen we buitenlandse toestanden hier in Nederland. Dat moeten we toch niet willen. Dit soort lui brengt onze veiligheidsstaat in gevaar.

Daarom overheid/gemeente, roep deze bloedhonden eens terug ;-(

Jolanda Gaal

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Om het beestje maar bij de naam te noemen:
  De Regionale Belastingdienst (website: http://www.derbg.nl/rbg-overkoepelend/organisatie/ ) waar ondertussen ook de gemeente Delft zijn belastingen inclusief parkeerboets door laat innen, bedient zich van het harde middel “bankbeslag”. Men haalt zonder rekening te halen met enige beslagvrije voet tot wel 500 Euro per maand (net toevallig als het door een deurwaarder vrijgelaten beslagvrije deel is gestort, bijvoorbeeld door hun werkgever) van mensen hun bankrekening, die dan vervolgens maar moeten zien hoe ze hun huur moeten betalen of aan eten moeten komen of verder overleven.

  Vervolgens is het de gemeente (bijvoorbeeld Delft), hiertoe bij wet verplicht, die deze mensen die dankzij deze schandalige invorderingwijze aan de afgrond raken financieel moet bijstaan. In feite creeert in het bijzonder het Hoogheemraadschap Delflanden (via de RBG) flinke problemen waar de gemeenschap voor opdraait.

  Wordt het niet eens tijd dat de gemeente Delft, als groot anadeelhouder in deze RGB, hier met spoed paal en perk aan gaat stellen. De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet, wat heeft het voor een zin om als gemeente aan schuldhulp enzovoort te doen als de incasseerders van het RGB zo door mogen gaan?? Het paard achter de wagen spannen heet dat in goed Hollands.

  Luister nou eens goed naar wat de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer hierover zegt, of zelfs wat de deurwaardersclub KBvG in het rapport Paritas Pass├ę (over ongelijke incassobevoegdheden) schrijft. Die hebben namelijk echt wel wat meer overzicht, inzicht en vooral fatsoen dan zo een laag bij de grondse kakkerlak als die kerel (zie Zembla) die namens de RBG het laatste (!) geld van mensen in nood hun rekening af staat te schrijven. Wacht maar tot jij in een scheiding ligt of ziek wordt en problemen krijgt, Jan van Delft komt dan namelijk nog tot in het ziekenhuis je bankrekening plunderen!

  RGB en Hoogheemraadschap Delflanden heroverweeg AUB deze werkmethode met spoed, dit is toch niet meer van deze tijd? En anders wordt het een lokaal politiek issue, eens kijken wat de SP, Groen Links en de PvdA en het Christelijke CDA in Delft van dit soort incasso methodes vinden. Stop het dweilen met de kraan open nu.

 2. http://www.derbg.nl/rbg-overkoepelend/nieuws/@1238/rbg-gebruikt-nieuw-0/

  voor alle eerlijkheid, de RGB over de werkwijze die zij er sinds kort op na houden.
  Laten we hier heel snel mee ophouden!

 3. De betreffende Zembla uitzending, zeker waard te bekijken:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1319762

  , je zult maar als schuldhulpverlener werken pfffffff

  Ook op Radar is het een steeds terugkomend onderwerp:
  https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=36&t=128243

Geef een reactie

Your email address will not be published.