EXTRA RAADSVERGADERING GONDELAFFAIRE VERSLAG KRANT DELFT OP ZONDAG

itie: Week 14, Jaargang 21 | 

 • Martin Stoelinga doet demonstratief water bij de wijn, om aan te geven dat het niet aan hem ligt dat de Gondelaffaire nog altijd niet is afgesloten. (foto: Koos Bommelé)

  Martin Stoelinga doet demonstratief water bij de wijn, om aan te geven dat het niet aan hem ligt dat de Gondelaffaire nog altijd niet is afgesloten. (foto: Koos Bommelé)

  Foto bestellen

 

DELFT – De Gondelaffaire is donderdag zijn laatste fase ingegaan. Tijdens een ingelaste vergadering van de Gemeenteraad presenteerde burgemeester Verkerk bijna jubelend een voorstel van het fractievoorzittersoverleg aan de Raad, om eindelijk een bestuurlijk slot aan de slepende zaak te breien.
Het komt er in eenvoudige taal op neer dat de advocaten van de Gemeente Delft en die van Martin Stoelinga in onderling overleg een bedrag aan schadevergoeding voor ‘de Snor’ bepalen. Voor de beeldvorming: de hele ‘grap’ kostte hem alleen aan advocatenfacturen al een slordige zes ton. Komen de advocaten er niet uit, dan volgt een arbitragezaak. In dat geval kan de Gemeente tegen nog veel hogere kosten aanlopen, maar het kan ook gebeuren dat Stoelinga dan alsnog achter het net vist. Met name de passage in het voorstel, dat de leider van Onafhankelijk Delft afziet van vordering voor de burgerlijke rechter mocht het advocatenoverleg mislukken, is voor hem reden om te verzuchten: “Ik voel me nu aan de goden overgeleverd. Ik kan me alleen nog vasthouden aan mijn vertrouwen in de belofte van Bas Verkerk, dat we er financieel uit komen.”

Doordrensen

 

Dat Stoelinga dat vertrouwen koestert mag zeer opmerkelijk heten. Immers, voor het uitkomen van het rapport Berenschot, naar de handel en wandel van Bas Verkerk in de eerste periode van de politieke blamage die Gondelaffaire heet, konden de twee elkaars bloed wel drinken. Waarschijnlijk gaat Stoelinga er nu van uit dat een alsnog mislukken van de bestuurlijke afwikkeling voor de burgemeester en zijn politieke plaaggeesten in de Raad veel schadelijker zal zijn dan voor hem. En dat de Gemeente Delft dan sowieso met tonnen aan procedurekosten komt te zitten. Dat is niet uit te leggen in een tijd van crisis.
Nadat burgemeester Verkerk uitgebreid de loftrompet had gestoken over iedereen die bij de voorbereiding van het voorstel betrokken was (ook Stoelinga), kwam het onafwendbaar tot een wat stekelig treffen tussen hem en Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft. De Wit deed de gang van zaken af als politieke lafheid van het College van B&W, door te zeggen: “De Raad neemt nu politieke verantwoordelijkheid in plaats van het College. Maar het was toch Bas Verkerk die niet zorgvuldig heeft gehandeld?” En even verderop in zijn betoog kreeg ook de Gemeenteraad een veeg uit de pan: “Helemaal in het begin van de Gondelaffaire stond de Gemeenteraad achter het interne onderzoek van het College. Daardoor was er voor ons geen beginnen aan in de rechtszaken en daardoor heeft het allemaal zo veel geld gekost. En wie mag het gelag betalen? Niet de veroorzaker, maar de belastingbetaler!”
In een reactie riep Verkerk De Wit op ‘zijn eigen gelijk te verlaten’ voor een hoger doel. “Ja ho even”, reageerde deze als door een bij gestoken. “U doet nu net als of ik mijn gelijk wil halen, maar Martin Stoelinga heeft gelijk gekregen van de Hoge Raad. En de Gemeenteraad heeft in al die jaren nooit het debat aangedurfd. Dus u moet mij nu niet wegzetten als een klein kind dat doordrenst, want zo zit het niet!”
Hoe dan ook, de besprekingen rondom het schadebedrag gaan achter gesloten deuren en onder strikte geheimhouding gevoerd worden. Naar de afloop kan men alleen maar raden. Maar één ding staat vast: wordt – voor de zoveelste keer – vervolgd… (KF):

Martin Stoelinga doet demonstratief water bij de wijn, om aan te geven dat het niet aan hem ligt dat de Gondelaffaire nog altijd niet is afgesloten. (foto: Koos Bommelé)

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik hoop op een eerlijk en oprechte uitkomst van ALLE betrokkenen, Paul de Wit Ernst Damen L, Harpe en Aad Meuleman, zo niet dat kan ik de heren niet feliciteren,

 2. martin ik hoop dat alles goed komt maar het zijn boeven en blijven boeven laat het er niet bij zitten
  laat verkerk er maar voor bloeden want ze zijn niet te vertrouwen zoals zo veel hier in delft
  gaande is hou vol

 3. Kortom wij mogen dat popie Jopie gedrag betalen. Kan ik de heren niet feliciteren schrijft popie jopie terwijl er niemand gefeliciteerd gaat worden want er zijn geen winnaars alleen verliezers en dat zijn wij die dit gaan betalen.

  1. Ik heb Leo nog nooit wat horen zeggen in die 8 jaar Dus Leo popie hou je bij de werkelijkheid, of bel even, jaloers och dat mag, wat heb je nog meer gedaan voor de samenleving.

Geef een reactie

Your email address will not be published.